Wykonanie
Pin It
Sezon
dyniowy w pełni ! Co roku pojawiają się nowe odmiany dyni, na straganach aż mieni sie od jesiennych kolorów ! Odmianę z wyspy Hokkaido, Uchiki
Kuri na pewno wszyscy smakosze dyni znają, dzisiaj obok niej pojawia się nowa odmiana tego warzywa: Futsu Black. Ta odmiana, tak jak i Hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórką.Pieczona
dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić
pure, a następnie je zamrozić.Na blogu jest już przepis na zupę krem z pieczonej dyni .Składniki:2
dynie Hokkaido2
dynie Futsu Black
oliwa z oliwek EV
sólkumin
chiliczosnekWykonanie w dwóch wersjach :Jako baza do dań wytrawnych
Dynie kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie
oliwą i posypujemy
przyprawami.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.Jako baza do dań słodkich
Dynie kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je
oliwą.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.