Wykonanie
Pieczona
dynia smakuje wybornie. Z twardego,
surowego warzywa przeistacza się w cudownie aksamitny, absolutnie miękki i delikatny mus. Wtedy tylko kilka przypraw, słodkich? pikantnych? ostrych? (na co tylko mamy ochotę!) i można wykorzystać ją do tak ogromnej ilości potraw, że aż trudno mi je wymienić. Zupy. Sosy. Ciasta. Kremy.
Lody.A przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy że z odrobiną
oliwy spędzi w piekarniku pół godziny, i już skórka sama odchodzi, a
dynia poddaje się naszemu dotykowi niby miękka, ciepła plastelina :)Zachęcam do przygotowania kilku przynajmniej porcji, bo to skarb w kuchennej spiżarni! Na gorąco do słoiczków, kilka minut pasteryzowania i gotowe.
Składniki:dowolna ilość dyni :)
oliwasól (można pominąć, o ile
dynia będzie używania do dań słodkich)Przygotowanie:
Dynię kroję na ćwiartki i pozbawiam ją pestek.
Ostrym nożem kroję ją w paski szerokości ok. 2-3 cm, układam je na blachach wyłożonych papierem, smaruję każdy kawałek
oliwą i lekko oprószam
solą. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z jeszcze gorących kawałków zdejmuję skórkę.