Wykonanie
            I kolejne wykorzystanie mojego ulubionego wolnowaru. Wygodny sposób na upieczenie dyni i zrobienie 
dyniowego puree. Można całe puree wykorzystać od razu, można część zamrozić. A ponieważ 
dynię pieczemy bez przypraw, będzie znakomicie nadawała się zarówno na ostrą zupę jak i na słodkie ciasto. Możemy w ten sposób upiec każdy rodzaj dyni, jedyny warunek to wielkość, pozwalająca na włożenie do misy wolnowaru. Piekłam niedużą 
dynię Hokkaido. Zaletą tej metody jest również fakt, że nie używamy żadnego tłuszczu.

składniki1 nieduża 
dyniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. 
Dynię dokładnie umyć. Przy pomocy widelca 
dynię ponakłuwać, włożyć do misy wolnowaru - nie ma potrzeby dodawać płynów czy 
oliwy. Piec 
dynię w ustawieniu low przez 7 -9 godzin.Po tym czasie 
dynię wyjąć i pozwolić jej ostygnąć. Następnie 
dynię przekroić , usunąć pestki. Jeżeli używamy gatunku z jadalna skórką, wystarczy 
dynię pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Jeżeli skórka jest niejadalna, należy ją przed miksowaniem usunąć. I to już wszystko.




