ßßß
To jeden z moich ulubionych przepisów na dyniowy przysmak.Prosty i smaczny. Upieczoną dynię można podawać z dodatkiem pieczywa jako samodzielny posiłek lub wykorzystać ją do przygotowania innych dań.
Składniki:ok 1-1 , 5 kg dyni2-3 ząbki czosnkugałązka świeżego rozmarynugruba sól2-3 łyżki oliwyWykonanie:Jeśli chcemy wykorzystać dynię do słodkich wypieków pieczemy ją bez dodatków.Dynię pokroić na mniejsze kawałki.Usunąć pestki.Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.Dynię ułożyć skórką do blaszki.Posypać gruba solą, obłożyć czosnkiem i gałązkami rozmarynu.Skropić oliwą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec do miękkości /45-60 minut/.W pod koniec pieczenia blaszkę można przykryć folią aluminiową.Po upieczeniu usunąć skórkę.

