Wykonanie
To jeden z moich ulubionych przepisów na
dyniowy przysmak.Prosty i smaczny. Upieczoną
dynię można podawać z dodatkiem
pieczywa jako samodzielny posiłek lub wykorzystać ją do przygotowania innych dań.
Składniki:ok 1-1 , 5 kg dyni2-3 ząbki
czosnkugałązka świeżego
rozmarynugruba
sól2-3 łyżki
oliwyWykonanie:Jeśli chcemy wykorzystać
dynię do słodkich wypieków pieczemy ją bez dodatków.
Dynię pokroić na mniejsze kawałki.Usunąć pestki.Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Dynię ułożyć skórką do blaszki.Posypać gruba
solą, obłożyć
czosnkiem i gałązkami
rozmarynu.Skropić
oliwą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec do miękkości /45-60 minut/.W pod koniec pieczenia blaszkę można przykryć folią aluminiową.Po upieczeniu usunąć skórkę.