Wykonanie
Jakiś czas temu robiłam, kupione w Lidlu, jagnięce kotleciki z kością . Wyszły smaczne ale były bardzo malutkie, wręcz mikroskopijne. Tym razem pokazały się w Biedronce kotleciki bez kości. Nieco większe niż te z kostką, no i samo
mięso, żadnych kostek. Znowu postanowiłam robić je jak najprościej - patelnia i piekarnik. Smażyłam na żeliwnej patelni, którą później wstawiłam do piekarnika. Szybkie, dobre danie. Zdecydowanie lepsze niż te z kostką - było co ugryźć! Porcja obiadowa raczej dla dwóch osób, dla czterech - mini porcja.
składniki4 duże ząbki
czosnku, zgniecione1 łyżka świeżych liści
tymianku, lekko zgnieciony1 łyżka świeżego
rozmarynu, igły lekko zgniecione2 łyżeczki grubej
soli2 łyżki
oliwyprzygotowanieKotleciki umyć i osuszyć. W misce wymieszać
czosnek,
tymianek,
rozmaryn i
sól z 1 łyżką
oliwy z oliwek. Dodać
jagnięcinę, obtoczyć dokładnie ze wszystkich stron w marynacie, marynować w temperaturze pokojowej co najmniej 30 minut, do 1 godziny.Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Na patelni - najlepiej takiej, którą będzie można wstawić do piekarnika - rozgrzać pozostałą
oliwę. Położyć
jagnięcinę. Smażyć, aż zbrązowieje, około 3 minut z każdej strony. Wstawić patelnię z
mięsem do piekarnika (lub blaszkę z przełożonym na nią
mięsem ) i piec jeszcze ok około 10 minut -
mięso średnio wysmażone. Przełożyć kotleciki na talerz, przykryć i niech odpoczną 5 minut. Podawać! Smacznego!