Wykonanie
Bataty to słodkie
ziemniaki, które są źródłem wielu minerałów potrzebnych dla naszego organizmu (wapń, potas, sód, magnez, żelazo) oraz witamin (A, B6, C, E). Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb z Ameryki Środkowej, a obecnie głównymi producentami są Chiny, Nigeria, Uganda, Indonezja, Wietnam, Indie, Japonia.
Bataty w zależności od odmiany mogą
mieć biały, różowy lub fioletowy miąższ.
Bataty wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do
mięs, ryb, są jedzone z różnymi dipami na bazie
jogurtu, a nawet przygotowuje się z nich ciasta i desery.
Bataty bardzo lubię jeść upieczone z
rozmarynem i
tymiankiem bez żadnych
smakowych dodatków, ewentualnie z odrobiną
naturalnego jogurtu, aby nie zaburzyć aromatu i słodkiego smaku.Najprostszym sposobem przygotowania jest upieczenie
batatów w formie dużych frytek.
Składniki:(porcja dla 2 osób)2 duże
bataty4 ząbki
czosnku2 łyżki świeżego lub suszonego
rozmarynu1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżka
soku z cytryny2 - 3 łyżki
oliwy z oliweksólPrzygotowanie:
Bataty dokładnie umyć, jeśli mają niezbyt ładną skórkę to obrać je z niej, zaś gdy skórka jest jędrna i bez widocznych skaz to tylko umyć i osuszyć.
Bataty pokroić wzdłuż na niezbyt cienkie frytki, takie o grubości 1 x 1 cm.Do pokrojonych
batatów dodać
rozmaryn,
tymianek,
oliwę,
sok z cytryny i delikatnie posypać
solą. Wszystko wymieszać tak, aby każda frytka była pokryta
oliwą i
przyprawami.Tak przyprawione
bataty wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki
czosnku bez obierania.Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają). W czasie pieczenia po kuchni unosi się cudowny lekko słodkawy,
ziołowy zapach pieczonych
batatów.Takie frytki najlepiej smakują same w sobie, ewentualnie zanurzane w
jogurcie naturalnym lub w łagodnym
majonezie, zbyt intensywny sos przytłumi słodki smak
batatów.