ßßß Cookit - przepis na Frytki z batatów

Frytki z batatów

nazwa

Wykonanie

Teraz napiszę chyba coś strasznego. Nie lubię tradycyjnych frytek. Nie od zawsze tak było. Jako dzieciak pojechałam z ciocią i wujkiem w góry. Przez 6 dni dzień w dzień wszędzie zamawiałam frytki. Siódmego dnia błagalnym tonem poprosiłam o zwykłe tłuczone ziemniaki. I tak mi zostało do dziś. Frytki zjem jak są, ale sama z siebie ich nie zamawiam. Wynika to również, że po prawie 30 latach nie boję się przyznać, że obejdę się bez ziemniaków.
Odkryłam jednak bataty czyli słodkie ziemniaki i … uwielbiam je!!! Chyba najbardziej właśnie te czyli jako pieczone frytki. Polecam wszystkim, bo są proste do zrobienia, a w smaku zaskakujące. Słodycz ziemniaka świetnie przełamują przyprawy oraz aromat czosnku.
Frytki z batatów to cudowna przekąska, ale również wspaniały dodatek do dania głównego.
Print Recipe
Danie Dodatki
Kuchnia Amerykańska
Porcje
2 osoby
Porcje
2 osoby
Frytki z batatów
Print Recipe
Danie Dodatki
Kuchnia Amerykańska
Porcje
2 osoby
Porcje
2 osoby
Składniki
1 szt. duży batat(około 350 - 500 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku(w łupinie)
1 łyżeczka soli
1 łyżka rozmarynu(suszonego)
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 200 stopni
Batata obrać ze skóry i pokroić w słupki, następnie posolić, skropić cytryną oraz oliwą i posypać rozmarynem.
Pomiędzy pokrojonego ziemniaka włożyć rozgnieciony nożem czosnek (nie obierać). Wstawić do piekarnika i piec 30 - 40 minut (w zależności od wielkości cząstek batata) do momentu aż frytki będą zarumienione i miękkie.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/frytki-z-batatow