Wykonanie
Teraz napiszę chyba coś strasznego. Nie lubię tradycyjnych frytek. Nie od zawsze tak było. Jako dzieciak pojechałam z ciocią i wujkiem w góry. Przez 6 dni dzień w dzień wszędzie zamawiałam frytki. Siódmego dnia błagalnym tonem poprosiłam o zwykłe tłuczone
ziemniaki. I tak mi zostało do dziś. Frytki zjem jak są, ale sama z siebie ich nie zamawiam. Wynika to również, że po prawie 30 latach nie boję się przyznać, że obejdę się bez
ziemniaków.Odkryłam jednak
bataty czyli słodkie
ziemniaki i … uwielbiam je!!! Chyba najbardziej właśnie te czyli jako pieczone frytki. Polecam wszystkim, bo są proste do zrobienia, a w smaku zaskakujące.
Słodycz ziemniaka świetnie przełamują
przyprawy oraz aromat
czosnku.Frytki z
batatów to cudowna przekąska, ale również wspaniały dodatek do dania głównego.
Print RecipeDanie DodatkiKuchnia AmerykańskaPorcje2 osobyPorcje2 osoby
Frytki z
batatówPrint RecipeDanie DodatkiKuchnia AmerykańskaPorcje2 osobyPorcje2 osobySkładniki1 szt. duży
batat(około 350 - 500 g)2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytryny4 ząbki
czosnku(w łupinie)1 łyżeczka
soli1 łyżka
rozmarynu(suszonego)Porcje: osobySposób przygotowaniaPiekarnik nagrzać do 200 stopni
Batata obrać ze skóry i pokroić w słupki, następnie posolić, skropić
cytryną oraz
oliwą i posypać
rozmarynem.Pomiędzy pokrojonego
ziemniaka włożyć rozgnieciony nożem
czosnek (nie obierać). Wstawić do piekarnika i piec 30 - 40 minut (w zależności od wielkości cząstek
batata) do momentu aż frytki będą zarumienione i miękkie.Share this Recipe