ßßß
Danie tak proste, że aż wspaniałe!Kiedyś było to tylko aglio olio, jednak papryczki wniosły do południowej włoskiej kuchni dużo smaku.Włoscy rolnicy przygotowywali potrawy z tego, co mieli pod ręką, i z wielką miłością, Pewnie dlatego tyle w nich smaku i prostoty.Kiedyś trudno było o pieprz, który był bardzo drogi, dlatego kiedy ostre papryczki trafiły wreszcie do Włoch i okazało się, że można je tam bez problemu uprawiać, stały sie prawdziwym zbawieniem i wniosły dużo smaku do potraw.Jest kilka wersji tego dania, moim zdaniem nie powinno sie dodawać ani natki, ani parmezanu, to juz nie będzie aglio olio e peperoncino tylko jak mawiaja włosi VAFFANCULO!Zapraszam i smacznego... bo nie ma nic prostszego!
A oto przepis:Składniki:Paczka spaghetti, ja lubię barzdo grube, najlepiej bucatini1 papryczka chili - użyj tyle ile uważasz3 ząbki czosnku5-6 łyżek oliwy z oliwek, cięzko stwierdzić, dodaję "na oko"sól
PrzygotowanieOczywiście gotujemy pastę w osolonej wodzie al dente a nawet trochę mniej niż al dente. Papryczkę i czosnek siekamy, dodajemy na patelnię podlewając oliwą, solimy i lekko aromatyzujemy, tak aby nam się nic nie przypaliło, jeśli nie jesteście odporni na ostre potrawy, musicie koniecznie usunąć pestki z papryczki i miąższ, to daje największą ostrość!Gdy spaghetti będzie już al dente dodajemy na patelnię, mieszamy i już!Znacie coś prostszego?Bona Apetita!