ßßß Cookit - przepis na Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

nazwa

Wykonanie

Danie tak proste, że aż wspaniałe!
Kiedyś było to tylko aglio olio, jednak papryczki wniosły do południowej włoskiej kuchni dużo smaku.
Włoscy rolnicy przygotowywali potrawy z tego, co mieli pod ręką, i z wielką miłością, Pewnie dlatego tyle w nich smaku i prostoty.
Kiedyś trudno było o pieprz, który był bardzo drogi, dlatego kiedy ostre papryczki trafiły wreszcie do Włoch i okazało się, że można je tam bez problemu uprawiać, stały sie prawdziwym zbawieniem i wniosły dużo smaku do potraw.
Jest kilka wersji tego dania, moim zdaniem nie powinno sie dodawać ani natki, ani parmezanu, to juz nie będzie aglio olio e peperoncino tylko jak mawiaja włosi VAFFANCULO!
Zapraszam i smacznego... bo nie ma nic prostszego!
A oto przepis:
Składniki:
Paczka spaghetti, ja lubię barzdo grube, najlepiej bucatini
1 papryczka chili - użyj tyle ile uważasz
3 ząbki czosnku
5-6 łyżek oliwy z oliwek, cięzko stwierdzić, dodaję "na oko"
sól
Przygotowanie
Oczywiście gotujemy pastę w osolonej wodzie al dente a nawet trochę mniej niż al dente. Papryczkę i czosnek siekamy, dodajemy na patelnię podlewając oliwą, solimy i lekko aromatyzujemy, tak aby nam się nic nie przypaliło, jeśli nie jesteście odporni na ostre potrawy, musicie koniecznie usunąć pestki z papryczki i miąższ, to daje największą ostrość!Gdy spaghetti będzie już al dente dodajemy na patelnię, mieszamy i już!
Znacie coś prostszego?
Bona Apetita!
Źródło:http://bonaapetita.blogspot.com/2014/01/spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino.html