Wykonanie
Danie tak proste, że aż wspaniałe!Kiedyś było to tylko aglio
olio, jednak papryczki wniosły do południowej włoskiej kuchni dużo smaku.Włoscy rolnicy przygotowywali potrawy z tego, co
mieli pod ręką, i z wielką miłością, Pewnie dlatego tyle w nich smaku i prostoty.Kiedyś trudno było o
pieprz, który był bardzo
drogi, dlatego kiedy
ostre papryczki trafiły wreszcie do Włoch i okazało się, że można je tam bez problemu uprawiać, stały sie prawdziwym zbawieniem i wniosły dużo smaku do potraw.Jest kilka wersji tego dania, moim zdaniem nie powinno sie dodawać ani
natki, ani
parmezanu, to juz nie będzie aglio
olio e peperoncino tylko jak mawiaja włosi VAFFANCULO!Zapraszam i smacznego... bo nie ma nic prostszego!
A oto przepis:Składniki:Paczka spaghetti, ja lubię barzdo grube, najlepiej bucatini1
papryczka chili - użyj tyle ile uważasz3 ząbki
czosnku5-6 łyżek
oliwy z oliwek, cięzko stwierdzić, dodaję "na oko"
sólPrzygotowanieOczywiście gotujemy pastę w osolonej wodzie al dente a nawet trochę mniej niż al dente. Papryczkę i
czosnek siekamy, dodajemy na patelnię podlewając
oliwą, solimy i lekko aromatyzujemy, tak aby nam się nic nie przypaliło, jeśli nie jesteście odporni na ostre potrawy, musicie koniecznie usunąć pestki z papryczki i miąższ, to
daje największą ostrość!Gdy spaghetti będzie już al dente dodajemy na patelnię, mieszamy i już!Znacie coś prostszego?
Bona Apetita!