ßßß
 
            
         (4 porcje)Składniki:4 kawałki kurczaka, piersi lub udek1 duża cebula, obrana i pokrojona w grubsze plasterkioliwa z oliweksól i pieprz1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona 1 cm paski przekrojone na połówki1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki2 duże ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli250 g pieczarek, pokrojonych plasterki1 mała cukinia. pokrojona w plasterki1/2 szklanki białego wytrawnego wina2 szklanki bulionu drobiowego400 g puszka krojonych pomidorów60 g koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonej bazyliicukier do smaku300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki1 łyżka odsączonych kaparów (opcjonalnie)Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Umyte i osuszone części kurczaka ułóż na blaszce, natrzyj oliwą i dopraw porządnie solą i pieprzem z obu stron.W dużej misce umieść paprykę, cebulę i marchewkę i wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek i 1/2 łyżeczki soli. Rozłóż je równomiernie na blaszce do pieczenia.Piecz warzywa na górnej półce piekarnika, a kurczaka na dolnej przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka a warzywa przełóż na dolną półkę i piecz kolejne 15 minut.W międzyczasie w większej patelni rozgrzej oliwę, włóż czosnek i chili i smaż przez około 30 sekund. Dodaj Pieczarki i smaż, często mieszając, przez około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Następnie wlej wino i gotuj na dużym ogniu przez 30 sekund.Po tym czasie wlej bulion i dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, cukinię, kurczaka, pieczone warzywa i kapary. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 35 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i podawaj.Smacznego!
(4 porcje)Składniki:4 kawałki kurczaka, piersi lub udek1 duża cebula, obrana i pokrojona w grubsze plasterkioliwa z oliweksól i pieprz1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona 1 cm paski przekrojone na połówki1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki2 duże ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli250 g pieczarek, pokrojonych plasterki1 mała cukinia. pokrojona w plasterki1/2 szklanki białego wytrawnego wina2 szklanki bulionu drobiowego400 g puszka krojonych pomidorów60 g koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonej bazyliicukier do smaku300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki1 łyżka odsączonych kaparów (opcjonalnie)Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Umyte i osuszone części kurczaka ułóż na blaszce, natrzyj oliwą i dopraw porządnie solą i pieprzem z obu stron.W dużej misce umieść paprykę, cebulę i marchewkę i wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek i 1/2 łyżeczki soli. Rozłóż je równomiernie na blaszce do pieczenia.Piecz warzywa na górnej półce piekarnika, a kurczaka na dolnej przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka a warzywa przełóż na dolną półkę i piecz kolejne 15 minut.W międzyczasie w większej patelni rozgrzej oliwę, włóż czosnek i chili i smaż przez około 30 sekund. Dodaj Pieczarki i smaż, często mieszając, przez około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Następnie wlej wino i gotuj na dużym ogniu przez 30 sekund.Po tym czasie wlej bulion i dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, cukinię, kurczaka, pieczone warzywa i kapary. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 35 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i podawaj.Smacznego! English versionChicken with roasted vegetables(4 servings)Ingredients:4 pieces of chicken, breasts or thighs1 large onion, peeled, halved and slicedolive oilsalt and pepper1 red or yellow bell pepper, cut into 1 cm strips lengthwise, then cut in half1 carrot, peeled and sliced2 large garlic cloves, peeled and minced½ teaspoon crushed red pepper flakes250 g button mushrooms, sliced1 small zucchini. sliced1/2 cup dry white wine2 cups chicken stock400 g can chopped tomatoes60 g tomato paste1/2 tsp teaspoon dried oregano1/2 teaspoon dried basilsugar to taste300 g potatoes, peeled and thinly sliced1 tablespoon drained capersPreparation:Preheat oven to 200 oC. Place chicken pieces on a roasting pan, brush with olive oil on both sides, season both sides with salt and several grinds of pepper.Put peppers, onions and carrots in a large bowl, toss with 1 tablespoon olive oil and 1/2 teaspoon salt. Spread them out on a roasting pan.Cook vegetables on the upper shelf of the oven and chicken on the lower shelf. After 25 minutes, remove the chicken and let it cool. Move the vegetables to the lower shelf, toss them, and roast for an additional 15 minutes.Meanwhile heat olive oil in a large pan on medium heat, add garlic and red pepper flakes and cook for about 30 seconds. Add mushrooms and cook, stirring often, for about 5 minutes, until the mushrooms lose their water and start to brown. Add white wine and cook, stirring, for 30 seconds.Stir in stock, tomatoes, tomato paste, spices and salt. Bring to a boil, lower heat and simmer for 10 minutes. Add potatoes, zucchini, chicken, roasted vegetables, and capers. Bring to a gentle simmer and cook, uncovered, for 35 minutes, until potatoes are tender and the sauce has thickened a bit. Season, to taste, with sugar, salt and pepper.Enjoy!
English versionChicken with roasted vegetables(4 servings)Ingredients:4 pieces of chicken, breasts or thighs1 large onion, peeled, halved and slicedolive oilsalt and pepper1 red or yellow bell pepper, cut into 1 cm strips lengthwise, then cut in half1 carrot, peeled and sliced2 large garlic cloves, peeled and minced½ teaspoon crushed red pepper flakes250 g button mushrooms, sliced1 small zucchini. sliced1/2 cup dry white wine2 cups chicken stock400 g can chopped tomatoes60 g tomato paste1/2 tsp teaspoon dried oregano1/2 teaspoon dried basilsugar to taste300 g potatoes, peeled and thinly sliced1 tablespoon drained capersPreparation:Preheat oven to 200 oC. Place chicken pieces on a roasting pan, brush with olive oil on both sides, season both sides with salt and several grinds of pepper.Put peppers, onions and carrots in a large bowl, toss with 1 tablespoon olive oil and 1/2 teaspoon salt. Spread them out on a roasting pan.Cook vegetables on the upper shelf of the oven and chicken on the lower shelf. After 25 minutes, remove the chicken and let it cool. Move the vegetables to the lower shelf, toss them, and roast for an additional 15 minutes.Meanwhile heat olive oil in a large pan on medium heat, add garlic and red pepper flakes and cook for about 30 seconds. Add mushrooms and cook, stirring often, for about 5 minutes, until the mushrooms lose their water and start to brown. Add white wine and cook, stirring, for 30 seconds.Stir in stock, tomatoes, tomato paste, spices and salt. Bring to a boil, lower heat and simmer for 10 minutes. Add potatoes, zucchini, chicken, roasted vegetables, and capers. Bring to a gentle simmer and cook, uncovered, for 35 minutes, until potatoes are tender and the sauce has thickened a bit. Season, to taste, with sugar, salt and pepper.Enjoy! Share the post "Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables"
Share the post "Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables"



