Wykonanie
Share the post "
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables"Uczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do
mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim
stole, gdyż było przepyszne!
Kurczak z pieczoną
papryką,
marchewką i
cebulą w gęstym sosie na bazie
pomidorów z dodatkiem
cukinii,
pieczarek i
ziemniaków doskonale sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu. Pięknych i soczystych warzyw mamy teraz wszędzie w bród, korzystajmy więc! Polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:4 kawałki
kurczaka, piersi lub udek1 duża
cebula, obrana i pokrojona w grubsze plasterki
oliwa z oliweksól i
pieprz1 czerwona lub
żółta papryka, pokrojona 1 cm paski przekrojone na połówki1
marchewka, obrana i pokrojona na plasterki2 duże ząbki
czosnku, obrane i drobno posiekane½ łyżeczki
płatków chilli lub zmielonego
chilli250 g
pieczarek, pokrojonych plasterki1 mała
cukinia. pokrojona w plasterki1/2 szklanki białego
wytrawnego wina2 szklanki
bulionu drobiowego400 g puszka krojonych
pomidorów60 g
koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonej
bazyliicukier do smaku300 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki1 łyżka odsączonych
kaparów (opcjonalnie)Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Umyte i osuszone części
kurczaka ułóż na blaszce, natrzyj
oliwą i dopraw porządnie
solą i
pieprzem z obu stron.W dużej misce umieść
paprykę,
cebulę i
marchewkę i wymieszaj z 1 łyżką
oliwy z oliwek i 1/2 łyżeczki
soli. Rozłóż je równomiernie na blaszce do pieczenia.Piecz warzywa na górnej półce piekarnika, a
kurczaka na dolnej przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij
kurczaka a warzywa przełóż na dolną półkę i piecz kolejne 15 minut.W międzyczasie w większej patelni rozgrzej
oliwę, włóż
czosnek i
chili i smaż przez około 30 sekund. Dodaj
Pieczarki i smaż, często mieszając, przez około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Następnie wlej
wino i gotuj na dużym ogniu przez 30 sekund.Po tym czasie wlej
bulion i dodaj
pomidory,
koncentrat pomidorowy,
zioła i dopraw
solą i
pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj
ziemniaki,
cukinię,
kurczaka, pieczone warzywa i
kapary. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 35 minut, aż
ziemniaki zmiękną. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem i podawaj.Smacznego!

English versionChicken with roasted vegetables(4 servings)Ingredients:4 pieces of chicken, breasts or thighs1 large onion, peeled, halved and sliced
olive oilsalt and pepper1 red or yellow bell pepper, cut into 1 cm strips lengthwise, then cut in half1 carrot, peeled and sliced2 large garlic cloves, peeled and minced½ teaspoon crushed red pepper flakes250 g button mushrooms, sliced1 small zucchini. sliced1/2 cup dry white
wine2 cups chicken stock400 g can chopped tomatoes60 g tomato paste1/2 tsp teaspoon dried
oregano1/2 teaspoon dried basilsugar to taste300 g potatoes, peeled and thinly sliced1 tablespoon drained capersPreparation:Preheat oven to 200 oC. Place chicken pieces on a roasting pan, brush with
olive oil on both sides, season both sides with salt and several grinds of pepper.Put peppers, onions and carrots in a large bowl, toss with 1 tablespoon
olive oil and 1/2 teaspoon salt. Spread them out on a roasting pan.Cook vegetables on the upper shelf of the oven and chicken on the lower shelf. After 25 minutes, remove the chicken and let it cool.
Move the vegetables to the lower shelf, toss them, and roast for an additional 15 minutes.Meanwhile heat
olive oil in a large pan on medium heat, add garlic and red pepper flakes and cook for about 30 seconds. Add mushrooms and cook, stirring often, for about 5 minutes, until the mushrooms lose their water and start to brown. Add white
wine and cook, stirring, for 30 seconds.Stir in stock, tomatoes, tomato paste, spices and salt. Bring to a boil, lower heat and simmer for 10 minutes. Add potatoes, zucchini, chicken, roasted vegetables, and capers. Bring to a gentle simmer and cook, uncovered, for 35 minutes, until potatoes are tender and the sauce has thickened a bit. Season, to taste, with sugar, salt and pepper.Enjoy!

Share the post "
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables"



