ßßß
Łatwy sos Marinara(14-16 porcji)Składniki:2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego1 średnia cebula, pokrojona w kostkę2 średnie marchewki, starte na tarce na grubych oczkach5-6 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę4×400 g puszki krojonych lub w całości pomidorów z puszki3 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej)1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka cukru lub więcej do smakusól i pieprzszczypta chilli w płatkach lub więcej jeśli lubisz pikantne sosy1-2 łyżki masłaPrzygotowanie:W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut.Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.Po tym czasie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodaj płatki chilli i oregano wraz z masłem i wymieszaj. Zmiksuj całość na gładki sos i wmieszaj bazylię.Jeśli chcesz trochę sosu zamrozić, odstaw go do ostygnięcia po czym przełóż w woreczki do zamrażania. Włóż do zamrażarki i korzystaj ze świeżego, domowego sosu w ramach potrzeb.Smacznego!
English versionEasy Marinara sauce(14-16 servings)Ingredients:2 tablespoons olive or canola oil1 medium onion, diced2 medium carrots, shredded5-6 cloves garlic, minced4×400 g cans crushed or whole tomatoes3 tablespoons fresh basil, minced (or you can use 1 tablespoon dried)1 tsp dried oregano1 teaspoon sugar or to tastesalt and pepper, to tastepinch red pepper flakes1-2 tablespoons butterPreparation:Heat oil over medium heat and saute onions until translucent. Add carrots and garlic and cook until vegetables are soft, about 10 minutes.Add tomatoes and their juices (break up with a spoon if using whole tomatoes). Cover and simmer for 20-30 minutes.Season to taste with sea salt, pepper and sugar and add a pinch of red pepper flakes for a little heat, add a tablespoon or two of butter. Use an immersion blender to puree the sauce and stir in the basil right before serving.If you are planning to freeze the sauce, allow it to cool and then transfer to freezer bag and freeze until ready to use.Enjoy!
Share the post "Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce"


