Wykonanie
Szał ciał i i główna atrakcja ostatnich spotkań kulinarnych :) Warto zrobić - szczególnie, że sezon
pomidorowy trwa. Nam tak posmakował, że postanowiłam go zaweckować.Co będzie potrzebne?(na słoiczek o pojemności 750 ml)1 kg aromatycznych
pomidorów (używam odmiany malinowej)2 średnie
cebule (białe albo odmiana czosnkowa)2 łyżki
ziół prowansalskich1 łyżeczka
pieprzu kajeńskiego lub sproszkowanego
chili1/3 główki
czosnku (zmiażdżona)2 łyżeczki
cukrusól (do smaku)
pieprz (do smaku)2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy+ miska, średni garnek, 3 słoiki o pojemności 250 mlJak to zrobić?
Pomidory myjemy, z wierzchu delikatnie nacinamy skórkę
ostrym nożem na krzyż, niejako "dzieląc"
pomidor na czworo (nie nacinajcie zbyt głęboko, bo po sparzeniu ucieknie z
pomidorów cały sok).
Pomidory umieszczamy w sporej misce, tak by nie wystawały ponad jej poziom. Gotujemy
wodę i zalewamy
pomidory wrzątkiem, tak by wszystkie były nim przykryte. Trzymamy minutę, wylewamy
wodę i obieramy
pomidory ze skórki - będzie bardzo łatwo odchodzić.Obrane
pomidory kroimy w kostkę i przerzucamy do miski. Staramy się zachować cały sok wypływający z
pomidorów - jest bardzo aromatyczny i nada sosowi wyrazisty charakter.Po oporządzeniu
pomidorów zabieramy się za
cebulę. Kroimy ją w drobną kostkę i smażymy w garnku na
oliwie oraz
maśle, na średnim ogniu, do momentu, w którym się zeszkli i
zrobi miękka. Wtedy wrzucamy na patelnię obrany i zmiażdżony
czosnek,
cukier oraz
przyprawy i mieszamy, smażąc wszystko razem przez kolejne dwie minuty.Następnie do
cebuli z
przyprawami dorzucamy
pomidory z całym
sokiem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszamy do średniego i redukujemy do otrzymania pożądanej konsystencji.To, ile czasu będziemy musieli redukować sos, zależy od ilości soku, który wypłynął z
pomidorów. Zazwyczaj zajmuje to ok. 20 minut, ale sosu trzeba pilnować i co parę minut go mieszać, by nie przywarł do dna garnka i się nie spalił.Gotowy i jeszcze gorący sos przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy albo odwracamy słoiki do góry dnem i opatulamy kocem albo ręcznikiem.
Sos jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podajemy go do
mięs z grilla albo stosujemy jako spód do pizzy czy dodatek do
makaronu.Smacznego!