ßßß
Składniki:3 kg pomidorów1 czerwona papryka4 małe cebule4 duże ząbki czosnkumały seler2 łyżki oliwy2 łyżeczki soli1 łyżeczka oregano1/2 łyżeczki pieprzu1,5 łyżeczki chilliSposób przygotowania:Paprykę umyj, przekrój na pół i oczyść. Cebulkę obierz i przekrój na pół. Czosnek obierz. Seler obierz i przekrój na ćwiartki. Wszystkie warzywa włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 230 st.Pomidory umyj i sparz wrzącą wodą. Usuń skórkę i wrzuć do dużego garnka. Do pomidorów dodaj przyprawy i podpieczone warzywa. Wszystko zblenderuj. Garnek postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia - ja gotowałam około 1 godziny. Gorący chutney przełóż do słoiczków i odstaw do ostygnięcia odwrócone do góry dnem. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.