Wykonanie
Składniki:- 6 dużych ząbków
czosnku w łupinach- 400 g
czerwonej papryki ze słoika odsączonej i pokrojonej w plastry- puszka
pomidorów- 3 łyżki
oliwy z oliwek- 1/4 łyżeczki suszonych
płatków chilli- 1 łyżka posiekanego
tymianku lub
oregano-
sól i
pieprz- 350 g spaghetti- tarty
parmezanPrzygotowanie:Ząbki
czosnku w łupinach układamy w niskim, żaroodpornym naczyniu i prażymy 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Celsjusza, aż zmiękną.
Paprykę oraz
pomidory przekładamy do miski, dodajemy
oliwę i miksujemy do konsystencji puree. Dodajemy wyłuskane ząbki
czosnku,
płatki chilli i
tymianek. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Ponownie miksujem, przekładamy do garnka i odstawiamy.W drugim garnku gotujemy spaghetti, w osolonej wodzie przez ok.8 minut. Odcedzamy, mieszamy z podgrzanym sosem i posypujemy
parmezanem.Smacznego!!