Danie z kuchni indyjskiej.Kuchnia indyjska pachnie ziołami,imbirem,curry, kardamonem i jest przecudnie aromatyczna.Klucz do sukcesu to sztuka łączenia przypraw oraz korzeni.Kuchnię indyjską można z dużą swobodą dopasować do własnychupodobań smakowych a dzięki użyciu dwóch czy trzech przyprawstworzymy wyjątkowe potrawy.Proponuję pikantną zupę krem z kalafiora.Jest to lekka,smaczna i kremowa zupa warzywna.Można podawać ją jako pierwsze danie a także jako przekąskę.Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.Składniki:1 szt. małego kalafiora2 szt. ziemniaków1szt.małej marchewki1 szt.cebuli300 ml jogurtu naturalnego1 1/4 kubka bulionu warzywnego1 łyżka oliwy1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru2 łyżeczki zmielonej kurkumy1 łyżeczka kminku1 łyżeczka curry2 łyżeczki zmielonej kolendrysól,czarny pieprz2 ząbki czosnkuDo garnka po wrzucałam:Rozdrobnionego kalafioraPokrojoną marchewkęPokrojone ziemniakiPosiekaną cebulęWlałam olej i pół szklanki wody.Doprowadziłam do wrzenia.Mieszałam,przykryłam,zmniejszyłam gaz igotowałam około 10 minut.Dodałam starte ząbki czosnku i korzeń imbiru.Następnie wsypałam pozostałe przyprawy.Dokładnie wymieszałam i gotowałam około 3-5 minuty.Wlałam bulionPrzykryłam i gotowałam około 20 minut.Ugotowane warzywa zmiksowałam.Dodałam jogurtZupę wymieszałam.Doprawiłam solą i pieprzem.Podajemy ją przybraną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.Czujecie już ten zapach??Smacznego!Polecam inne zupy krem:KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓWZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCHZ DYNI Z IMBIREM I MLECZKIEM KOKOSOWYMZ KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYMZ BROKUŁ I JARMUŻU