No i mamy jesień! W lesie wysyp grzybów, a na blogach kulinarnych wysyp przepisów na smakowitości z dyni ;-) Nie zabraknie ich również u nas. Na początek zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym. Smaczna, pikantna, sycąca i bardzo rozgrzewająca.SKŁADNIKIćwiartka średniej wielkości dynicebulaimbir (ok.3 centymetrowy kawałek)marchewkalitr bulionu warzywnegopół szklanki mleczka kokosowegopieprz cayennepieprz czarnysólkurkumagałka muszkatołowaczosnek ( ząbek lub łyżeczka granulowanego)2 łyżki oleju lub oliwyWYKONANIECebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy do niej starty imbir. Mieszamy.Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy miąższu. Kroimy na małe kawałki i dodajemy do cebuli i imbiru.Marchew obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Dodajemy do dyni i mieszamy.Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy aż zmiękną.Całość blendujemy, dolewamy mleczko kokosowe i doprawiamy.Zamiast mleczka kokosowego, można dolać śmietanę. Też bedzie dobre ;-)