ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem

nazwa

Wykonanie

W pracy mieliśmy sporą dostawę dyni, a jedną, tą najbardziej niekształtną, ale za to najbardziej miękką i pomarańczową w środku udało mi się zabrać do domu. Po wielu rozmowach na temat zup kremów z dyni i innych dyniowych dań, postanowiłam sama zrobić taki krem w domu. Zupę doprawiłam łagodnym i delikatnym mleczkiem kokosowym, a dla wzmocnienia smaku dodałam moich ulubionych przypraw, w tym dużą porcję imbiru i czosnek. Danie wyszło przepyszne, a goście, których miałam na następny dzień byli zachwyceni. :)
Składniki:
650 - 700 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
2 łyżki oliwy
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, startego
2x2 cm świeżego imbiru, startego
1 duża marchew, obrana i pokrojona w talarki/kostkę
1 litr bulionu warzywnego
2 liście laurowe
7 ziarenka ziela angielskiego
1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne
1/5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
200 ml mleczka kokosowego
sól i pieprz
Przygotowanie:
W dużym rondlu lub garnku z teflonem podgrzać oliwę aż zacznie dymić. Wrzucić cebulę i smażyć około 1 minuty. Dodać czosnek i imbir i smażyć kolejną minutę.
Do rondla dodać marchewkę i mieszając smażyć 2 minuty, dodać dynię i smażyć kolejne 5 minut. Całość zalać bulionem i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez 20-25 minut pod przykryciem, aż dynia i marchew będą miękkie.
Wyłowić ziele angielskie, liście laurowe. Zupę zestawić z ognia i zmiksować na puree lub przetrzeć przez sito.
Zupę przelać z powrotem do garnka, postawić na średnim ogniu. Dodać paprykę, pieprz cayenne, kurkumę i gałkę muszkatołową. Pogotować kilka minut. Wyłączyć ogień i dodać mleczko kokosowe. Wymieszać.
Podawać na ciepło polane mleczkiem kokosowym i posypane posiekaną kolendrą.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_100_zupa-krem-z-dyni-z-mleczkiem-kokosowym-i-imbirem.html