Wykonanie
W pracy mieliśmy sporą dostawę dyni, a jedną, tą najbardziej niekształtną, ale za to najbardziej miękką i
pomarańczową w środku udało mi się zabrać do domu. Po wielu rozmowach na temat zup kremów z dyni i innych
dyniowych dań, postanowiłam sama zrobić taki krem w domu. Zupę doprawiłam łagodnym i delikatnym
mleczkiem kokosowym, a dla wzmocnienia smaku dodałam moich ulubionych przypraw, w tym dużą porcję
imbiru i
czosnek. Danie wyszło przepyszne, a goście, których miałam na następny dzień byli zachwyceni. :)Składniki:650 - 700 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę2 łyżki
oliwy1 duża
cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki
czosnku, startego2x2 cm świeżego
imbiru, startego1 duża
marchew, obrana i pokrojona w talarki/kostkę1 litr
bulionu warzywnego2
liście laurowe7 ziarenka
ziela angielskiego1/5 łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
pieprzu cayenne1/5 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
słodkiej papryki200 ml
mleczka kokosowegosól i
pieprzPrzygotowanie:W dużym rondlu lub garnku z teflonem podgrzać
oliwę aż zacznie dymić. Wrzucić
cebulę i smażyć około 1 minuty. Dodać
czosnek i
imbir i smażyć kolejną minutę.Do rondla dodać
marchewkę i mieszając smażyć 2 minuty, dodać
dynię i smażyć kolejne 5 minut. Całość zalać
bulionem i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, wrzucić
ziele angielskie i
liście laurowe. Gotować przez 20-25 minut pod przykryciem, aż
dynia i
marchew będą miękkie.Wyłowić
ziele angielskie,
liście laurowe. Zupę zestawić z ognia i zmiksować na puree lub przetrzeć przez sito.Zupę przelać z powrotem do garnka, postawić na średnim ogniu. Dodać
paprykę,
pieprz cayenne,
kurkumę i
gałkę muszkatołową. Pogotować kilka minut. Wyłączyć ogień i dodać
mleczko kokosowe. Wymieszać.Podawać na ciepło polane
mleczkiem kokosowym i posypane posiekaną
kolendrą.