ßßß Cookit - przepis na Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

nazwa

Wykonanie

Share the post "Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup"
Uwielbiam zupy! Mogę je jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację
Dokładnie tak w dniu wczorajszym raczyłam się przepyszną zupą z czerwoną pastą curry, imbirem, chili i warzywami takimi jak kalafior fasolka szparagowa i kapusta. Wbrew pozorom nie jest zbyt pikantna, z wciąż jędrnymi warzywami, a wykończona jest śmietanką wymieszaną z jogurtem. Zupa ta jest gęsta, bezmięsna i przepyszna, polecam!
Scroll down for recipe in English
Łatwa zupa z curry i warzywami
(4 porcje)
Składniki:
1 łyżka oleju roślinnego, np. rzepakowego
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka startego imbiru
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżki czerwonej pasty curry
750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
150 g kalafiora pokrojonego na małe różyczki
1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
150 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej w 2 cm kawałki
1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę
150 g posiekanej kapusty
100 g jogurtu naturalnego
100 g śmietanki 18%
sól i pieprz do smaku
listki kolendry do podania
Przygotowanie:
W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia.
Dodaj imbir wraz z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj kmin rzymski, pastę curry, bulion i marchewkę, i gotuj przez 10 minut.
Następnie dodaj kalafior, chilli, fasolkę szparagową, cukinię i gotuj kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj kapustę i podgrzewaj kolejne kolka minut, aż zmięknie.
W międzyczasie, wymieszaj śmietankę z jogurtem i wlej pod koniec gotowania do zupy.
Zdejmij z ognia, dopraw jeżeli to konieczne i podawaj zupę posypaną świeżą kolendrą.
Smacznego!
English version
Easy curry and vegetable soup
(4 servings)
Ingredients:
1 tablespoon of vegetable oil
1 onion, diced
1 teaspoon of fresh ginger, grated
1 clove garlic, minced
1/2 teaspoon ground cumin
2 tablespoons red curry paste
750 ml vegetable or chicken stock
1 carrot, peeled and sliced
150 grams of cauliflower cut into small florets
1 red chilli, finely chopped
150 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
1/2 medium zucchini, diced
150 g of chopped cabbage
100 g of yoghurt
100 g of cream
salt and pepper to taste
coriander leaves to serve
Preparation:
In the medium saucepan heat the oil over medium heat, add onion and cook until translucent.
Add ginger and garlic, cook for a minute and add the cumin, curry paste, stock and carrots, and cook for 10 minutes.
Next add the cauliflower, chilli, green beans, zucchini and cook for 8-10 minutes. Add the cabbage and heat for a few minutes, until softened.
In the meantime, mix the cream with yogurt and add mix into the soup.
Remove from heat and season to taste if necessary and serve garnished with fresh coriander soup.
Enjoy!
Share the post "Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup"
Źródło:http://karmelowy.pl/latwa-zupa-z-curry-i-warzywami-easy-curry-and-vegetable-soup