Wykonanie
Share the post "Łatwa zupa z
curry i warzywami / Easy
curry and vegetable soup"Uwielbiam zupy!
Mogę je jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolacjęDokładnie tak w dniu wczorajszym raczyłam się przepyszną zupą z czerwoną pastą
curry,
imbirem,
chili i warzywami takimi jak
kalafior fasolka szparagowa i
kapusta. Wbrew pozorom nie jest zbyt pikantna, z wciąż jędrnymi warzywami, a wykończona jest
śmietanką wymieszaną z
jogurtem. Zupa ta jest gęsta, bezmięsna i przepyszna, polecam!Scroll down for recipe in English

Łatwa zupa z
curry i warzywami(4 porcje)Składniki:1 łyżka
oleju roślinnego, np. rzepakowego1
cebula, pokrojona w drobną kostkę1 łyżeczka startego
imbiru1 ząbek
czosnku, drobno posiekany1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego2 łyżki czerwonej pasty
curry750 ml
bulionu warzywnego lub drobiowego1
marchewka, obrana i pokrojona w plasterki150 g
kalafiora pokrojonego na małe różyczki1 czerwona
papryczka chili, drobno posiekana150 g
fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej w 2 cm kawałki1/2 średniej
cukinii, pokrojonej w kostkę150 g posiekanej
kapusty100 g
jogurtu naturalnego100 g
śmietanki 18%sól i
pieprz do smakulistki
kolendry do podaniaPrzygotowanie:W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu
olej, włóż
cebulę i smaż do zeszklenia.Dodaj
imbir wraz z
czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj
kmin rzymski, pastę
curry,
bulion i
marchewkę, i gotuj przez 10 minut.Następnie dodaj
kalafior,
chilli,
fasolkę szparagową,
cukinię i gotuj kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj
kapustę i podgrzewaj kolejne kolka minut, aż zmięknie.W międzyczasie, wymieszaj
śmietankę z
jogurtem i wlej pod koniec gotowania do zupy.Zdejmij z ognia, dopraw jeżeli to konieczne i podawaj zupę posypaną świeżą
kolendrą.Smacznego!

English versionEasy
curry and vegetable soup(4 servings)Ingredients:1 tablespoon of vegetable oil1 onion, diced1 teaspoon of fresh ginger, grated1 clove garlic, minced1/2 teaspoon ground cumin2 tablespoons red
curry paste750 ml vegetable or chicken stock1 carrot, peeled and sliced150 grams of cauliflower cut into small florets1 red
chilli, finely chopped150 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces1/2 medium zucchini, diced150 g of chopped cabbage100 g of yoghurt100 g of creamsalt and pepper to tastecoriander leaves to
servePreparation:In the medium saucepan heat the oil over medium heat, add onion and cook until translucent.Add ginger and garlic, cook for a minute and add the cumin,
curry paste, stock and carrots, and cook for 10 minutes.Next add the cauliflower,
chilli, green beans, zucchini and cook for 8-10 minutes. Add the cabbage and heat for a few minutes, until softened.In the meantime, mix the cream with
yogurt and add mix into the soup.Remove from heat and season to taste if necessary and
serve garnished with fresh coriander soup.Enjoy!

Share the post "Łatwa zupa z
curry i warzywami / Easy
curry and vegetable soup"



