ßßß
 
            
         Znaleziona na Hali Mirowskiej chińska kapusta bok choy przeleżała w lodówce dwa dni. Nigdy wcześniej jej nie robiłam, nie wiedziałam jak smakuje i do czego służy. Przepis na zupę z dodatkiem tej kapusty jest kompilacją przepisów na różne gęste zupy, które robiłam do tej pory. Pomidory z pierwotnego przepisu zastąpiłam dynią, bo akurat miałam gotowe puree. Zamiast świeżego tymianku dodałam właśnie drobno pokrojoną kapustę. Zupa była bardzo gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Dobra na teraz.Składniki:2 cebule2 marchewki2 ząbki czosnkuok. 500 g puree z dyni*ok. 1/2 szkl. czerwonej soczewicyok. 1 i 1/2 l bulionu warzywnegoliść laurowyłyżka masła/margarynykilka sztuk małych kapustek chińskich (u mnie 5 szt.)sól, pieprz, chili w płatkach, kmin rzymski, imbir, kolendra w proszku1. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać rozdrobniony czosnek, smażyć jeszcze chwilę.2. Warzywa zalać bulionem, dodać listek laurowy i gotować pod przykryciem do miękkości.3. Gdy marchewka będzie miękka zupę lekko zmiksować blenderem.4. Dodać puree z dyni i soczewicę, gotować aż soczewica rozklei się w zupie.5. Zupę doprawić solą, pieprzem, chili, imbirem, kminem i kolendrą. Z kminem nie należy przesadzać, gdyż jego intensywny aromat może zdominować całą potrawę.6. Kapustę chińską pokroić w cienkie paski i dorzucić do zupy, pogotować jeszcze chwilę. Kapusta ma być lekko chrupiąca, nie należy jej rozgotowywać.W razie potrzeby zupę można rozcieńczyć wodą.* Jak zrobić puree z dyni:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.html
Znaleziona na Hali Mirowskiej chińska kapusta bok choy przeleżała w lodówce dwa dni. Nigdy wcześniej jej nie robiłam, nie wiedziałam jak smakuje i do czego służy. Przepis na zupę z dodatkiem tej kapusty jest kompilacją przepisów na różne gęste zupy, które robiłam do tej pory. Pomidory z pierwotnego przepisu zastąpiłam dynią, bo akurat miałam gotowe puree. Zamiast świeżego tymianku dodałam właśnie drobno pokrojoną kapustę. Zupa była bardzo gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Dobra na teraz.Składniki:2 cebule2 marchewki2 ząbki czosnkuok. 500 g puree z dyni*ok. 1/2 szkl. czerwonej soczewicyok. 1 i 1/2 l bulionu warzywnegoliść laurowyłyżka masła/margarynykilka sztuk małych kapustek chińskich (u mnie 5 szt.)sól, pieprz, chili w płatkach, kmin rzymski, imbir, kolendra w proszku1. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać rozdrobniony czosnek, smażyć jeszcze chwilę.2. Warzywa zalać bulionem, dodać listek laurowy i gotować pod przykryciem do miękkości.3. Gdy marchewka będzie miękka zupę lekko zmiksować blenderem.4. Dodać puree z dyni i soczewicę, gotować aż soczewica rozklei się w zupie.5. Zupę doprawić solą, pieprzem, chili, imbirem, kminem i kolendrą. Z kminem nie należy przesadzać, gdyż jego intensywny aromat może zdominować całą potrawę.6. Kapustę chińską pokroić w cienkie paski i dorzucić do zupy, pogotować jeszcze chwilę. Kapusta ma być lekko chrupiąca, nie należy jej rozgotowywać.W razie potrzeby zupę można rozcieńczyć wodą.* Jak zrobić puree z dyni:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.html