ßßß
 
            
         Zamiast tradycyjnego rosołu na świąteczny obiad proponuję zupę krem z marchwi z dodatkiem imbiru. Będzie to miłe zaskoczenie dla wszystkich biesiadników. Zupka jest bardzo kremowa i aromatyczna, a w dodatku lekko pikantna. Polecam wielbicielom kremów i marchewki oczywiście. A kto nie ma ochoty na rewolucje zapraszam na rosołek;-)Składniki:4 duże marchewki2 cebule3 łodygi selera naciowegokawałek świeżego imbiru1,5 litra bulionu warzywnego2 łyżki oleju2 ząbki czosnku1 łyżka curry1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki1/2 łyżeczki ostrej mielonej paprykisól i pieprz do smakuWykonanie:Marchew obrać i pokroić w plasterki. Cebulę i seler naciowy pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, a imbir obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić marchewkę, cebulę, seler oraz czosnek i imbir. Mieszając, smażyć przez około 7 minut. Następnie jarzyny oprószyć dwoma rodzajami papryki oraz curry i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć do garnka z bulionem. Zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć i na średnim ogniu gotować około 20 minut. Po upływie tego czasu, kiedy marchewka będzie już miękka, zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
Zamiast tradycyjnego rosołu na świąteczny obiad proponuję zupę krem z marchwi z dodatkiem imbiru. Będzie to miłe zaskoczenie dla wszystkich biesiadników. Zupka jest bardzo kremowa i aromatyczna, a w dodatku lekko pikantna. Polecam wielbicielom kremów i marchewki oczywiście. A kto nie ma ochoty na rewolucje zapraszam na rosołek;-)Składniki:4 duże marchewki2 cebule3 łodygi selera naciowegokawałek świeżego imbiru1,5 litra bulionu warzywnego2 łyżki oleju2 ząbki czosnku1 łyżka curry1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki1/2 łyżeczki ostrej mielonej paprykisól i pieprz do smakuWykonanie:Marchew obrać i pokroić w plasterki. Cebulę i seler naciowy pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, a imbir obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić marchewkę, cebulę, seler oraz czosnek i imbir. Mieszając, smażyć przez około 7 minut. Następnie jarzyny oprószyć dwoma rodzajami papryki oraz curry i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć do garnka z bulionem. Zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć i na średnim ogniu gotować około 20 minut. Po upływie tego czasu, kiedy marchewka będzie już miękka, zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.