Wykonanie
Zamiast tradycyjnego rosołu na świąteczny obiad proponuję zupę krem z
marchwi z dodatkiem
imbiru. Będzie to miłe zaskoczenie dla wszystkich biesiadników. Zupka jest bardzo kremowa i aromatyczna, a w dodatku lekko pikantna. Polecam wielbicielom kremów i
marchewki oczywiście. A kto nie ma ochoty na rewolucje zapraszam na rosołek;-)Składniki:4 duże
marchewki2
cebule3
łodygi selera naciowegokawałek świeżego
imbiru1,5 litra
bulionu warzywnego2 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku1 łyżka
curry1/2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1/2 łyżeczki ostrej mielonej
paprykisól i
pieprz do smakuWykonanie:
Marchew obrać i pokroić w plasterki.
Cebulę i
seler naciowy pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, a
imbir obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać
olej. Wrzucić
marchewkę,
cebulę,
seler oraz
czosnek i
imbir. Mieszając, smażyć przez około 7 minut. Następnie jarzyny oprószyć dwoma rodzajami
papryki oraz
curry i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć do garnka z
bulionem. Zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć i na średnim ogniu gotować około 20 minut. Po upływie tego czasu, kiedy
marchewka będzie już miękka, zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić
solą i
pieprzem.