Aksamitny, delikatny o kremowej konsystencji krem z kalafiora.Mleczko kokosowe, świeży imbir i ostra pasta currydodają mu charakteru i pysznego smaku.Idealnie rozgrzewający w jesienne dni.Ze zwykłego kalafiora powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka.Składniki:1 średniej wielkości kalafior1 marchewka1 mały selerkawałek pora1 duża lub dwie małe cebule2-3 ząbki czosnkumały około 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru400 ml mleczka kokosowego1l bulionu warzywnego lub wodyoliwa do smażenia1 łyżka masłapół łyżeczki gałki muszkatołowejpół łyżeczki mielonego kminkułyżeczka currypół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie ostro)sólświeżo zmielony czarny pieprzDodatki:grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie z ziołamisuszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwieW głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora.Dodałam pokrojonego w kostkę selerai marchewkę.Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora.Warzywa smażyłam przez około 15 minut.Dodałam masło i co jakiś czas mieszałam.Starłam czosnek i imbir.Wsypałam przyprawy.Wlałam bulion.Gotowałam pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa zmiękły.Wlałam mleczko kokosowe.Wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 5 minut.Następnie wszystko zmiksowałam na gładką masę.Powstała aksamitna i gładka zupa o kremowej konsystencji.Ja osobiście lubię ją z grzankami.Można polać na wierzch odrobinę dobrej oliwy i posypać ziołami.Pozostało mi życzyć Wam smacznego!Polecam inne zupy krem:Z PORA I ZIEMNIAKÓWZ DYNI Z IMBIREM I MLECZKIEM KOKOSOWYMZ BROKUŁ I JARMUŻUINDYJSKA KALAFIOROWA Z IMBIREM