Wykonanie
Zielone różyczki zatopione w lekkim, kremowym musie...
Krem
brokułowy jest bardzo dobry, a do tego zdrowy, energetyczny, zrobiony jedynie z warzyw, bez dodatku żadnej
kostki rosołowej ani
mięsa, dlatego polecam go także wegetarianom. Jeśli chcemy uzyskać wersję bardziej light, możemy ograniczyć ilość użytego
masła. Smakuje świetnie sam albo w towarzystwie grzanek
czosnkowych lub
groszku ptysiowego.
Brokułowe różyczki to nieocenione źródło witaminy C chroniącej przed przeziębieniami, magnezu, błonnika pobudzającego przemianę materii, potasu obniżającego ciśnienie
krwi, prowitaminy A, kwasu foliowego i wielu, wielu innych dobroczynnych dla naszego organizmu substancji... :)Let's do it! :)Składniki (na 4 porcje):duży
brokuł (około 500 g),2 średniej wielkości
marchewki,pół dużego
selera,1/3 dużego
pora,4 ząbki
czosnku,4 łyżki
masła (lub
oliwy z oliwek),1,5 l
wody,pół łyżeczki
gałki muszkatołowej (opcjonalnie) ,łyżeczka
soli,3/4 łyżeczki
czarnego pieprzu.
Jak to zrobić?Obieramy
marchewki oraz
seler, myjemy, kroimy na kilka cząstek, wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 l
wody. Gotujemy przez 15 minut.Po 15 minutach do gotujących się warzyw dokładamy umytego i podzielonego na różyczki
brokuła, gotujemy razem z nimi przez kolejne 15 minut.Umytego
pora kroimy drobniutko, a następnie podsmażamy delikatnie na patelni, na
maśle razem z 4 ząbkami startego na tarce
czosnku, aż będzie miękki.Do miksera, blendera lub malaksera wlewamy ugotowane warzywa razem z
wywarem, dokładamy do nich podsmażonego
pora z
czosnkiem. Całość miksujemy przez kilka minut do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.Przelewamy zupę ponownie do garnka, doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową, mieszamy i gotujemy jeszcze przez krótką chwilę.Krem
brokułowy podajemy samodzielnie, z
groszkiem ptysiowym lub z grzankami czosnkowymi.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))