ßßß Cookit - przepis na Krem brokułowy

Krem brokułowy

nazwa

Wykonanie

Zielone różyczki zatopione w lekkim, kremowym musie...
Krem brokułowy jest bardzo dobry, a do tego zdrowy, energetyczny, zrobiony jedynie z warzyw, bez dodatku żadnej kostki rosołowej ani mięsa, dlatego polecam go także wegetarianom. Jeśli chcemy uzyskać wersję bardziej light, możemy ograniczyć ilość użytego masła. Smakuje świetnie sam albo w towarzystwie grzanek czosnkowych lub groszku ptysiowego.
Brokułowe różyczki to nieocenione źródło witaminy C chroniącej przed przeziębieniami, magnezu, błonnika pobudzającego przemianę materii, potasu obniżającego ciśnienie krwi, prowitaminy A, kwasu foliowego i wielu, wielu innych dobroczynnych dla naszego organizmu substancji... :)
Let's do it! :)
Składniki (na 4 porcje):
duży brokuł (około 500 g),
2 średniej wielkości marchewki,
pół dużego selera,
1/3 dużego pora,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki masła (lub oliwy z oliwek),
1,5 l wody,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie) ,
łyżeczka soli,
3/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Jak to zrobić?
Obieramy marchewki oraz seler, myjemy, kroimy na kilka cząstek, wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy przez 15 minut.
Po 15 minutach do gotujących się warzyw dokładamy umytego i podzielonego na różyczki brokuła, gotujemy razem z nimi przez kolejne 15 minut.
Umytego pora kroimy drobniutko, a następnie podsmażamy delikatnie na patelni, na maśle razem z 4 ząbkami startego na tarce czosnku, aż będzie miękki.
Do miksera, blendera lub malaksera wlewamy ugotowane warzywa razem z wywarem, dokładamy do nich podsmażonego pora z czosnkiem. Całość miksujemy przez kilka minut do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Przelewamy zupę ponownie do garnka, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, mieszamy i gotujemy jeszcze przez krótką chwilę.
Krem brokułowy podajemy samodzielnie, z groszkiem ptysiowym lub z grzankami czosnkowymi.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/02/krem-brokuowy.html