Wykonanie
Dla wielbicieli
kalafiorka ale nie tylko bo mój mąż średnio go lubi a sos mu smakował. Oczywiście odpowiednia ilość
sera musiała się pojawić w zestawie :) Zdrowy, smaczny z nutą
czosnku. Przepis wypatrzony TUTAJ .

Składniki : ( na 8 porcji )około 450 g
makaronu fettuccine lub innego3 małe główki
kalafiora ( użyłam średniej, około 700 g )6 szklanek
bulionu warzywnego6 ząbków
czosnku posiekanych1 łyżka
masła1 łyżeczka
soliszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
czarnego pieprzu1 łyżka
oliwy1/4 szklanki kremówki1 szklanka
wody w której gotował się
makaronKalafiorki dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w
bulionie około 15 minut. Jednak im
kalafior będzie miększy tym sos bardziej gładki i jedwabisty.Na patelni rozpuszczamy
masło i podsmażamy
czosnek aż będzie miękki i czuć będzie jego zapach.Gotujemy
makaron. Zachowujemy szklankę
wody, resztę odcedzamy.Do miski przekładamy ugotowanego
kalafiora z 2 szklankami
bulionu ( użyłam tego w którym się gotował ) dodajemy
czosnek,
gałkę muszkatołową,
sól,
pieprz. Blenderujemy na gładki krem. W trakcie dolewamy powoli
oliwę. Kiedy sos już jest gładki przelewamy go na patelnię na której wcześniej smażyliśmy
czosnek. Dodajemy kremówkę, chwilę gotujemy na małym ogniu. Dolewamy
wodę w której gotował się
makaron. Mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Przekładamy
makaron do sosu, mieszamy, od razu podajemy. Świetnie smakuje posypany
żółtym serem.Smacznego :)