Wykonanie
Jedna z wielu wersji szybkiego dania z
makaronu. Kto lubi
czosnek i
ostrą papryczkę chili zaspokoi swój apetyt i zadowoli podniebienie. Kto nie przepada za zapachem
czosnku, nie polecam .W tym daniu
czosnek odgrywa rolę główną.Składniki na 2 osoby:180-200 g
makaronu spaghettioliwa z oliwek /wg uznania, u mnie 3 łyżki/4 ząbki
czosnkupapryczka ostra/peperoncino,/
sólPrzygotowanie:
Makaron wrzucić do osolonej
wody i gotować wg przepisu na opakowaniu.W międzyczasie wlać na patelnię ok.3 łyżek
oliwy z oliwek,wrzucić drobniutko posiekany lub roztarty
czosnek,kawałeczek pokrojonej papryczki/lepiej bez pestek,bo są bardzo ostre/i lekko podsmażyć.
Czosnek nie powinien się przypalić,gdyż staję się gorzki. Można dodać trochę
wody z
makaronu. Ugotowany,odcedzony
makaron wrzucić na patelnię i wszystko dokładnie wymieszać. Można dodać 2 łyżki świeżej
oliwy,bo tak naprawdę ten
makaron powinien pływać w
oliwie. Wyłożyć na talerze i posypać obficie zieloną
pietruszką,która powinna choć troszkę zniwelować mocny zapach
czosnku. fot.z netu
W nieco innej wersji:
czosnek w całości i papryczkę poddusić na
oleju z dodatkiem paru łyżek
wody z gotującego się
makaronu ok.5min. Wyjąć
czosnek,rozetrzeć na desce i wrzucić z powrotem na patelnię.Do powstałego w ten sposób sosiku wrzucamy
makaron itd…