ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z czosnkiem i papryczką chili -Spaghetti aglio-olio-peperoncino

Spaghetti z czosnkiem i papryczką chili -Spaghetti aglio-olio-peperoncino

nazwa

Wykonanie

Jedna z wielu wersji szybkiego dania z makaronu. Kto lubi czosnek i ostrą papryczkę chili zaspokoi swój apetyt i zadowoli podniebienie. Kto nie przepada za zapachem czosnku, nie polecam .
W tym daniu czosnek odgrywa rolę główną.
Składniki na 2 osoby:
180-200 g makaronu spaghetti
oliwa z oliwek /wg uznania, u mnie 3 łyżki/
4 ząbki czosnku
papryczka ostra/peperoncino,/
sól
Przygotowanie:
Makaron wrzucić do osolonej wody i gotować wg przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie wlać na patelnię ok.3 łyżek oliwy z oliwek,wrzucić drobniutko posiekany lub roztarty czosnek,kawałeczek pokrojonej papryczki/lepiej bez pestek,bo są bardzo ostre/i lekko podsmażyć.Czosnek nie powinien się przypalić,gdyż staję się gorzki. Można dodać trochę wody z makaronu. Ugotowany,odcedzony makaron wrzucić na patelnię i wszystko dokładnie wymieszać. Można dodać 2 łyżki świeżej oliwy,bo tak naprawdę ten makaron powinien pływać w oliwie. Wyłożyć na talerze i posypać obficie zieloną pietruszką,która powinna choć troszkę zniwelować mocny zapach czosnku. fot.z netu
W nieco innej wersji: czosnek w całości i papryczkę poddusić na oleju z dodatkiem paru łyżek wody z gotującego się makaronu ok.5min. Wyjąć czosnek,rozetrzeć na desce i wrzucić z powrotem na patelnię.Do powstałego w ten sposób sosiku wrzucamy makaron itd…
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/02/spaghetti-z-czosnkiem-i-papryczka-chili.html