Wykonanie
Spaghetti z mulami smakuje wakacjami. I za to je uwielbiam - nawet w nieciekawą styczniową pogodę, gdy po jednych wakacjach pozostały tylko wspomnienia, a kolejne istnieją na razie wyłącznie w planach lub marzeniach - można wyobrazić sobie uroczą kolację w małym miasteczku gdzieś na śródziemnomorskim wybrzeżu, gdzie wieczorem wszystkie
budynki i uliczki dychają po całodziennym żarze...Wbrew pozorom wprowadzenie się w taką sielankową wakacyjno-kulinarną atmosferę wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka składników, niespełna 20 minut przygotowania, butelka
wina (najlepiej przywiezionego z udanego wyjazdu), miłe towarzystwo i... Pozostałe elementy udanego wieczoru można dobrać wedle własnego uznania.Składniki na 4 porcje500 g
makaronu spaghetti (użyłam
makaronu z dodatkiem
czosnku i
chilli)1 kg muli w muszlach (kupuję mule w wodzie morskiej, w próżniowym opakowaniu)6 łyżek
oliwy z oliwek150 ml
białego wina3 ząbki
czosnku1
ostra papryczka średniej wielkości1 pęczek
natki pietruszkisól do smakuPrzygotowanieMule opłukać pod bieżącą
wodą i, w razie potrzeby, oczyścić.W dużym garnku zagotować
wodę na
makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić i wrzucić
makaron.Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy. Dodać
czosnek i papryczkę. Smażyć przez 2 minuty.Wrzucić mule i wlać
wino.Dusić pod przykryciem na dużym ogniu aż muszle się otworzą (ok. 5 minut), od czasu do czasu potrząsając patelnią.Wyjąć mule (zachować sos!).Z części muszli wyjąć
mięso, resztę zostawić w muszlach (4-5 na porcję).Odlać filiżankę
wody, w której gotował się
makaron.Odcedzony
makaron wrzucić do patelni z sosem po mulach. Dodać
mięso wyjęte z muszli oraz posiekaną
natkę pietruszki (część zostawić do dekoracji). Posolić do smaku. Wymieszać dokładnie. W razie potrzeby rozrzedzić
wodą z gotowania
makaronu.Podawać od razu z ułożonymi na wierzchu mulami w muszlach i posypane
natką pietruszki.Smacznego!