ßßß Cookit - przepis na Spaghetti con le cozze (spaghetti z mulami)

Spaghetti con le cozze (spaghetti z mulami)

nazwa

Wykonanie

Spaghetti z mulami smakuje wakacjami. I za to je uwielbiam - nawet w nieciekawą styczniową pogodę, gdy po jednych wakacjach pozostały tylko wspomnienia, a kolejne istnieją na razie wyłącznie w planach lub marzeniach - można wyobrazić sobie uroczą kolację w małym miasteczku gdzieś na śródziemnomorskim wybrzeżu, gdzie wieczorem wszystkie budynki i uliczki dychają po całodziennym żarze...
Wbrew pozorom wprowadzenie się w taką sielankową wakacyjno-kulinarną atmosferę wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka składników, niespełna 20 minut przygotowania, butelka wina (najlepiej przywiezionego z udanego wyjazdu), miłe towarzystwo i... Pozostałe elementy udanego wieczoru można dobrać wedle własnego uznania.
Składniki na 4 porcje
500 g makaronu spaghetti (użyłam makaronu z dodatkiem czosnku i chilli)
1 kg muli w muszlach (kupuję mule w wodzie morskiej, w próżniowym opakowaniu)
6 łyżek oliwy z oliwek
150 ml białego wina
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka średniej wielkości
1 pęczek natki pietruszki
sól do smaku
Przygotowanie
Mule opłukać pod bieżącą wodą i, w razie potrzeby, oczyścić.
W dużym garnku zagotować wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić i wrzucić makaron.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać czosnek i papryczkę. Smażyć przez 2 minuty.
Wrzucić mule i wlać wino.
Dusić pod przykryciem na dużym ogniu aż muszle się otworzą (ok. 5 minut), od czasu do czasu potrząsając patelnią.
Wyjąć mule (zachować sos!).
Z części muszli wyjąć mięso, resztę zostawić w muszlach (4-5 na porcję).
Odlać filiżankę wody, w której gotował się makaron.
Odcedzony makaron wrzucić do patelni z sosem po mulach. Dodać mięso wyjęte z muszli oraz posiekaną natkę pietruszki (część zostawić do dekoracji). Posolić do smaku. Wymieszać dokładnie. W razie potrzeby rozrzedzić wodą z gotowania makaronu.
Podawać od razu z ułożonymi na wierzchu mulami w muszlach i posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/01/spaghetti-con-le-cozze-spaghetti-z.html