Wykonanie
Spaghetti aglio,
olio e peperoncino
daje się opisać jednym określeniem: "pochwała prostoty". Dla fanów
czosnku i ostrej kuchni to prawdziwa gratka. Cztery składniki sosu w połączeniu z
makaronem dają wyśmienite danie,
banalne w przygotowaniu. Trzeba jednak zwrócić szczególną uwagę na jakość wykorzystywanych składników. Niezbędna jest najlepsza
oliwa z oliwek extra vergine (najlepiej smakuje oczywiście przywieziona z wakacji...). Warto zwrócić uwagę również na
czosnek - ten kupowany w hipermarketach to zazwyczaj
czosnek chiński, prawie bez smaku. Smaczniejszy i zdrowszy jest
czosnek polski, który z łatwością można kupić w warzywniakach i na bazarkach. Ostatnia rada - to danie najlepiej spożywać zbiorowo, żeby wszyscy roztaczali wokół siebie równie
czosnkową woń...Składniki na 4 porcje500 g
makaronu spaghetti6 łyżek dobrej
oliwy z oliwek3-4 ząbki
czosnku2
ostre papryczki1 duży pęczek świeżej
natki pietruszkisólPrzygotowanieZagotować
wodę na
makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić. Ugotować spaghetti al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. (Od podanego czasu gotowania radzę odjąć 2 minuty, żeby spaghetti rzeczywiście było al dente). Zachować filiżankę
wody z garnka.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.Papryczki pozbawić pestek i drobno posiekać.
Natkę pietruszki drobno posiekać. Odrobinę zachować do dekoracji.Na małej patelni rozgrzać na małym ogniu
oliwę.Dodać
czosnek. Kilkakrotnie poruszyć patelnią, aby
czosnek równomiernie się zeszklił (ale nie przypalił).Dodać papryczkę i smażyć z
czosnkiem przez ok. minutę.Dodać
natkę pietruszki i kilka łyżek
wody z gotującego się
makaronu. Dosolić do smaku.Wymieszać i odstawić patelnię na bok.Ugotowany i odcedzony
makaron przełożyć z powrotem do garnka i postawić na małym ogniu.Dolać sos z patelni i w razie potrzeby jeszcze kilka łyżek
wody z gotowania
makaronu. Dokładnie wszystko wymieszać.Podawać od razu posypane dodatkowo
natką pietruszki. Tradycyjnie tej pasty nie posypuje się na wierzchu
serem.Smacznego!