ßßß
PS: Jeśli po zjedzeniu go masz zamiar iść na randkę, to najedz się zielonej pietruszki !! :)Składniki na jedną porcję:- makaron spaghetti ok. 100g (zależy od apetytu :P); 0,50 zł- 6 łyżek oliwy z oliwek; 0,62 zł (użyłam z wytłoczek, ale jeszcze lepsza jest extra virgin)- 3 małe ząbki czosnku; 0,20 zł- dwie łyżki stołowe ziół prowansalskich (Kamis); 0,92 zł- sól i pieprz do smaku.Koszy ogółem: ok. 2 , 25 złCzas przygotowania: 15 min.1. W garnku gotujemy 0,5 l wody z łyżeczką soli, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy makaron.
2. W tym czasie siekamy lub przepuszczamy przez praskę obrane ząbki czosnku.3. Następnie na rozgrzana patelnię wlewamy oliwę i kiedy się nagrzeje wrzucamy posiekany czosnek. Trzeba bardzo uważać, żeby nie zrobił się brązowy, ponieważ wtedy staje się gorzki i niesmaczny.
4. Do oliwy i czosnku dosypujemy zioła i delikatnie wszystko mieszamy, po czym ściągamy z ognia i czekamy aż ugotuje się makaron. W tym czasie oliwa przejdzie smakiem czosnku i ziół.
5. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu i przełożenie go na patelnię w celu połączenia z "sosem".
6. Nasza włosko-studencka pasta gotowa !! Nic tylko otwierać białe winko i zasiadać do stołu :)
Zdjęcia: Magda