Wykonanie
Każdy student uwielbia
makaron i jest on podstawą jego codziennej diety. Dzieje się tak dlatego, że jest tani, smaczny i szybko się go robi, a do tego zapycha na parę dobrych godzin :) Aby zacząć przygotowywać się do robienia jakiegokolwiek dania z
makaronem musimy pamiętać o prawidłowym ugotowaniu go. Mianowicie, powinien być ZAWSZE gotowany w osolonej wodzie, ponieważ dopiero wtedy czujemy jego pełny smak i dzięki temu nie jest mdły. Po drugie wlewanie do
wody na
makaron oleju lub
oliwy jest
mitem i sprawia, że przygotowany przez nas sos nie łączy się z
makaronem. Zawsze przestrzegajmy czasu gotowania podanego na opakowaniu.Dobra koniec tych porad, zabierzmy się za gotowanie. Dzisiejsze danie jest szybkie i proste, ale przeznaczone tylko dla osób, które lubią
czosnek i
oliwę z oliwek, gdyż jest ich w tym daniu dużo.
PS: Jeśli po zjedzeniu go masz zamiar iść na randkę, to najedz się zielonej
pietruszki !! :)Składniki na jedną porcję:-
makaron spaghetti ok. 100g (zależy od apetytu :P); 0,50 zł- 6 łyżek
oliwy z oliwek; 0,62 zł (użyłam z wytłoczek, ale jeszcze lepsza jest extra virgin)- 3 małe ząbki
czosnku; 0,20 zł- dwie łyżki stołowe
ziół prowansalskich (Kamis); 0,92 zł-
sól i
pieprz do smaku.Koszy ogółem: ok. 2 , 25 złCzas przygotowania: 15 min.1. W garnku gotujemy 0,5 l
wody z łyżeczką
soli, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy
makaron.
2. W tym czasie siekamy lub przepuszczamy przez praskę obrane ząbki
czosnku.3. Następnie na rozgrzana patelnię wlewamy
oliwę i kiedy się nagrzeje wrzucamy posiekany
czosnek. Trzeba bardzo uważać, żeby nie zrobił się brązowy, ponieważ wtedy staje się gorzki i niesmaczny.
4. Do
oliwy i
czosnku dosypujemy
zioła i delikatnie wszystko mieszamy, po czym ściągamy z ognia i czekamy aż ugotuje się
makaron. W tym czasie
oliwa przejdzie smakiem
czosnku i
ziół.
5. Ostatnim krokiem jest odcedzenie
makaronu i przełożenie go na patelnię w celu połączenia z "sosem".
6. Nasza włosko-studencka pasta gotowa !! Nic tylko otwierać
białe winko i zasiadać do stołu :)
Zdjęcia:
Magda