Wykonanie
Znów piszę z daleka, z miejsca, w które staramy się przyjeżdżać zawsze, kiedy dostajemy sygnał, że to i to z ogrodu bądź
sadu można już jeść. Na dziewczynie z Mazowsza niezmienne wrażenie robi tu namiętne pofałdowanie terenu, bujność trawy, prawie granatowa o tej
porze pszenica, kolor i konsystencja ziemi I klasy: ziemi tak płodnej, że szkoda uprawiać na niej
ziemniaki i żyto, które w okolicach stolicy są normą. Pozbawiona szerokiego dostępu do internetu i młynka do
pieprzu (błąd..!) korzystam z warzywniaka. Wiem, że nowalijki potrafią pojawić się w sklepach już w lutym czy marcu, ale we własnym ogrodzie wszystko pojawia się później i już się z tym pogodziłam. Oprócz
sałaty,
rzodkiewki i
szczypiorku idealny jest wreszcie
szpinak,
młody szpinak.Całe grządki zblanszuję i zamrożę, ale
póki tu jesteśmy, chcę go jak najwięcej na bieżąco, na surowo i nie. Do tego
makaronu najlepszy jest właśnie świeży i
młody; delikatne listki, blanszowane w samym sosie. Przepis, tu nieco zmodyfikowany, pochodzi z książki „Moje obiady” Jamie'go Oliver'a .Składniki (na 1 porcję):125g spaghetti1 średni ząbek
czosnku (mniej lub więcej w zależności od upodobań)duża garść liści młodego
szpinaku3 łyżki słodkiej gęstej
śmietany 36%mała garść drobno startego
parmezanu lub ulubionego
żółtego sera (i jeszcze trochę do posypania gotowego dania)
sól,
pieprz, starta
gałka muszkatołowadwie łyżeczki
oliwy lub po łyżeczce
oliwy i
masłaWstawić
wodę na
makaron i ugotować go podczas przygotowywania sosu – najlepiej, gdyby były gotowe jednocześnie.
Czosnek pokroić na cienkie plasterki.Na sporą patelnię lub do rondla wlać
oliwę lub
oliwę z
masłem, dorzucić do nich
czosnek, postawić na średnim ogniu; podgrzewać, aż tłuszcze się rozgrzeją, a
czosnek poddusi (nie może się zrumienić!).Dodać
szpinak, oprószyć małą szczyptą
soli i mieszać co chwilę aż zwiędnie, zmieni kolor na ciemniejszy, wyraźnie zmniejszy objętość, a
soki prawie zupełnie odparują. Potrwa to kilka minut; nie należy go dusić dłużej, niż to konieczne.Dodać
śmietanę, wlać pół chochli
wody z gotowania
makaronu, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową (na początek maleńką szczyptą – jej smak jest bardzo intensywny).Dodać
ser, wymieszać, aby równomiernie się rozpłynął.
Makaron (al dente, bo dojdzie w sosie) dobrze odcedzić i wrzucić do rondla ze
szpinakiem. Wymieszać kilkoma ruchami i od razu serwować, posypując
startym serem.