ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Okej. Powrót na bloga zajął mi znacznie więcej czasu niż się spodziewałam... Niby wakacje, niby dużo wolnego czasu, ale trochę to ściema, powiem Wam. Bo wbrew moim planom, tego wolnego czasu nie ma aż tyle, ile bym chciała. A to gdzieś jadę, a to coś robię, a to to, a to tamto. No i o. Ponad miesiąc przerwy. Jeśli ktoś się za mną stęsknił, to mi miło :)
Dzisiaj miałam bardzo pracowity dzień w kuchni. Piekłam, gotowałam, piekłam. W końcu! I tym razem nie zapomniałam 'udokumentować'...
Na obiad był makaron ze szpinakiem. Mam nadzieję, że już nie postrzegacie tego jako 'zielonego paskudztwa'!
Przepis wzięłam z zakupionej niedawno książki ("Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej - za 9 , 99 zł w Carrefourze!). Jest prosty, szybki i bardzo smaczny.
Przepis
- makaron (u mnie kokardki, ale w zasadzie to każdy się sprawdzi :D),
- szpinak, (paczka - 250g jest wystarczająca),
- 3 ząbki czosnku (wg książki 2, ale moje były jakieś małe, więc...),
- oliwa,
- rodzynki,
- łyżka masła,
- pieprz,
- sól.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec (jakieś 3 - 4 minuty zanim będzie gotowy) to garnka, w którym się gotuje, dodajemy szpinak. Odcedzamy razem z makaronem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek kroimy dość drobno i podsmażamy (żeby się zeszklił, ale należy uważać - jeśli zbyt długo się go przytrzyma, zgorzknieje). Wykładamy na to makaron ze szpinakiem, dodajemy pieprzu. Mieszamy. Na drugiej patelni roztapiamy masło i podgrzewamy rodzynki.
Można posypać startym serem (w wersji 'na burżuja' - parmezanem :p ).
Źródło:http://pasztetnik.blogspot.com/2013/08/makaron-ze-szpinakiem.html