ßßß
 
            
         Carbonara - jeden z najpopularniejszych włoskich dań, symbol kuchni z półwyspu Apenińskiego .Jednak czy kiedykolwiek mieliście okazje sprobować tej prawdziwej, oryginalnej? Zapewne nie. Przez większość życia myślałem, że makaron ten powinien być taki jak w restauracjach. Jednak pewnego razu przeczytałem ,że oryginalną włoską carbonarę robi sie bez dodatku śmietany! Główna role odgrywają jajka i boczek. Zapraszam do spróbowania tej prawdziwej nie zmodyfikowanej włoskiej potrawy, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania!Porcje : 4Przygotowanie : 15 minGotowanie : 20 min25 g masła100 g pancetty1 ząbek czosnku350 g makaronu2 jajka roztrzepane40 g startego parmezanu40 g startego sera pecorinoSól i pieprzRozpuść masło na patelni, dodaj pancette oraz czosnek i smaż dopóki czosnek nie będzie brązowy | Usuń czosnek z patelni | W międzyczasie ugotuj makaron al dente w dużym garnku z osoloną wodą | Odcedź i dodaj do pancetty | Zdejmij patelnię z ognia i dodaj jajka, połowę parmezanu i sera pecorino oraz odpraw solą i pieprzem | Mieszaj do momentu aż jajka pokryją makaron i się lekko zetną | dodaj pozostały ser i wymieszaj jeszcze raz
Carbonara - jeden z najpopularniejszych włoskich dań, symbol kuchni z półwyspu Apenińskiego .Jednak czy kiedykolwiek mieliście okazje sprobować tej prawdziwej, oryginalnej? Zapewne nie. Przez większość życia myślałem, że makaron ten powinien być taki jak w restauracjach. Jednak pewnego razu przeczytałem ,że oryginalną włoską carbonarę robi sie bez dodatku śmietany! Główna role odgrywają jajka i boczek. Zapraszam do spróbowania tej prawdziwej nie zmodyfikowanej włoskiej potrawy, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania!Porcje : 4Przygotowanie : 15 minGotowanie : 20 min25 g masła100 g pancetty1 ząbek czosnku350 g makaronu2 jajka roztrzepane40 g startego parmezanu40 g startego sera pecorinoSól i pieprzRozpuść masło na patelni, dodaj pancette oraz czosnek i smaż dopóki czosnek nie będzie brązowy | Usuń czosnek z patelni | W międzyczasie ugotuj makaron al dente w dużym garnku z osoloną wodą | Odcedź i dodaj do pancetty | Zdejmij patelnię z ognia i dodaj jajka, połowę parmezanu i sera pecorino oraz odpraw solą i pieprzem | Mieszaj do momentu aż jajka pokryją makaron i się lekko zetną | dodaj pozostały ser i wymieszaj jeszcze raz