Wykonanie
Carbonara - jeden z najpopularniejszych włoskich dań, symbol kuchni z półwyspu Apenińskiego .Jednak czy kiedykolwiek
mieliście okazje sprobować tej prawdziwej, oryginalnej? Zapewne nie. Przez większość życia myślałem, że
makaron ten powinien być taki jak w restauracjach. Jednak pewnego razu przeczytałem ,że oryginalną włoską carbonarę robi sie bez dodatku
śmietany! Główna role odgrywają
jajka i
boczek. Zapraszam do spróbowania tej prawdziwej nie zmodyfikowanej włoskiej potrawy, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania!Porcje : 4Przygotowanie : 15 minGotowanie : 20 min25 g
masła100 g pancetty1 ząbek
czosnku350 g
makaronu2
jajka roztrzepane40 g startego
parmezanu40 g
startego sera pecorino
Sól i
pieprzRozpuść
masło na patelni, dodaj pancette oraz
czosnek i smaż dopóki
czosnek nie będzie brązowy | Usuń
czosnek z patelni | W międzyczasie ugotuj
makaron al dente w dużym garnku z osoloną
wodą | Odcedź i dodaj do pancetty | Zdejmij patelnię z ognia i dodaj
jajka, połowę
parmezanu i
sera pecorino oraz odpraw
solą i
pieprzem | Mieszaj do momentu aż
jajka pokryją
makaron i się lekko zetną | dodaj pozostały
ser i wymieszaj jeszcze raz