ßßß Cookit - przepis na SPAGHETTI CARBONARA

SPAGHETTI CARBONARA

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kuchnię włoską za jej prostotę, niesamowity aromat i smak. Przepis na tę potrawę uzyskałem drogą pantoflową od pewnej znajomej, która od kilku lat mieszka we Włoszech. Jego prostota i szybkość wykonania pozwala zamienić się w prawdziwego szefa kuchni nawet największemu leniowi kulinarnemu:) Miłośników tradycyjnego spaghetti może szokować połączenie jajka z makaronem, ale uwierzcie, że to danie jest niewiarygodnie smaczne
Składniki:
makaron do spaghetti
150 g pancetty lub wędzonego boczku
dwie łyżki oliwy z oliwek
dwa ząbki czosnku
2 – 3 jajka
trzy łyżki startego sera Parmezan
łyżka startego sera Pecorino
pieprz i sól
Przygotowanie:
Podczas przyrządzania tej potrawy bardzo ważne jest zgranie czasowe. Makaron musi być gorący podczas łączenia go z sosem dlatego też w pierwszej kolejności wrzucamy do zagotowanej i osolonej wody makaron i gotujemy al dente. Gdy makaron się gotuje kroimy w kostkę pancette lub boczek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy obrane i zgniecione ząbki czosnku oraz boczek i podsmażamy do lekkiego zarumienienia. W między czasie ( czyli wtedy gdy makaron się gotuje a boczek podsmaża ) rozbijamy do miseczki jajka dodajemy szczyptę soli ( nie za dużo gdyż boczek może być słony ), pieprz oraz oba rodzaje sera i mieszamy.
Gdy makaron będzie ugotowany nie odcedzamy go lecz szczypcami lub łyżką cedzakową przekładamy na patenię, nie starąjac się przy tym zbytnio odsączać makaronu ( to znaczy, że mile widziana jest drobna ilość wody z gotowania makaronu na patelni . Powoduje ona kleistość makaronu i sprawia, że dodatki lepiej przylgną do niego)
Mieszamy chwilę makaron z boczkiem po czym wyłączamy płomień. Wlewamy rozbełtaną masę jajeczno serową do makaronu i mieszamy.
W tym momencie ser ładnie się stopi i połączy ze scinającym się jajkiem sprawiając, że każda nitka makaronu będzie obtoczona w sosie.
Jeśli potrawa wyjdzie zbyt płynna włączamy na moment płomień i mieszając zagęszczamy do uzyskania pożądanego efektu. Przekładamy mocno gorące na talerze, posypujemy lekko serem i pieprzem i cieszymy się smakiem najbardziej prostego, najbardziej klasycznego i jednego z pyszniejszych spaghetti.
Incoming search terms:
Źródło:http://glodomorek.com.pl/spaghetti-carbonara