Wykonanie
Uwielbiam kuchnię włoską za jej prostotę, niesamowity aromat i smak. Przepis na tę potrawę uzyskałem
drogą pantoflową od pewnej znajomej, która od kilku lat mieszka we Włoszech. Jego prostota i szybkość wykonania pozwala zamienić się w prawdziwego szefa kuchni nawet największemu leniowi kulinarnemu:) Miłośników tradycyjnego spaghetti może szokować połączenie
jajka z
makaronem, ale uwierzcie, że to danie jest niewiarygodnie smaczne
Składniki:
makaron do spaghetti150 g pancetty lub
wędzonego boczkudwie łyżki
oliwy z oliwekdwa ząbki
czosnku2 – 3
jajkatrzy łyżki
startego sera Parmezanłyżka
startego sera Pecorino
pieprz i
sólPrzygotowanie:Podczas przyrządzania tej potrawy bardzo ważne jest zgranie czasowe.
Makaron musi być gorący podczas łączenia go z sosem dlatego też w pierwszej kolejności wrzucamy do zagotowanej i osolonej
wody makaron i gotujemy al dente. Gdy
makaron się gotuje kroimy w kostkę pancette lub
boczek. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy obrane i zgniecione ząbki
czosnku oraz
boczek i podsmażamy do lekkiego zarumienienia. W
między czasie ( czyli wtedy gdy
makaron się gotuje a
boczek podsmaża ) rozbijamy do miseczki
jajka dodajemy szczyptę
soli ( nie za dużo gdyż
boczek może być słony ),
pieprz oraz oba rodzaje
sera i mieszamy.Gdy
makaron będzie ugotowany nie odcedzamy go lecz szczypcami lub łyżką cedzakową przekładamy na patenię, nie starąjac się przy tym zbytnio odsączać
makaronu ( to znaczy, że mile widziana jest drobna ilość
wody z gotowania
makaronu na patelni . Powoduje ona kleistość
makaronu i sprawia, że dodatki lepiej przylgną do niego)Mieszamy chwilę
makaron z
boczkiem po czym wyłączamy płomień. Wlewamy rozbełtaną masę jajeczno
serową do
makaronu i mieszamy.W tym momencie
ser ładnie się stopi i połączy ze scinającym się
jajkiem sprawiając, że każda nitka
makaronu będzie obtoczona w sosie.Jeśli potrawa wyjdzie zbyt płynna włączamy na moment płomień i mieszając zagęszczamy do uzyskania pożądanego efektu. Przekładamy mocno gorące na talerze, posypujemy lekko
serem i
pieprzem i cieszymy się smakiem najbardziej prostego, najbardziej klasycznego i jednego z pyszniejszych spaghetti.Incoming search terms: