ßßß
Składniki:makaron do spaghetti150 g pancetty lub wędzonego boczkudwie łyżki oliwy z oliwekdwa ząbki czosnku2 – 3 jajkatrzy łyżki startego sera Parmezanłyżka startego sera Pecorinopieprz i sólPrzygotowanie:Podczas przyrządzania tej potrawy bardzo ważne jest zgranie czasowe. Makaron musi być gorący podczas łączenia go z sosem dlatego też w pierwszej kolejności wrzucamy do zagotowanej i osolonej wody makaron i gotujemy al dente. Gdy makaron się gotuje kroimy w kostkę pancette lub boczek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy obrane i zgniecione ząbki czosnku oraz boczek i podsmażamy do lekkiego zarumienienia. W między czasie ( czyli wtedy gdy makaron się gotuje a boczek podsmaża ) rozbijamy do miseczki jajka dodajemy szczyptę soli ( nie za dużo gdyż boczek może być słony ), pieprz oraz oba rodzaje sera i mieszamy.Gdy makaron będzie ugotowany nie odcedzamy go lecz szczypcami lub łyżką cedzakową przekładamy na patenię, nie starąjac się przy tym zbytnio odsączać makaronu ( to znaczy, że mile widziana jest drobna ilość wody z gotowania makaronu na patelni . Powoduje ona kleistość makaronu i sprawia, że dodatki lepiej przylgną do niego)Mieszamy chwilę makaron z boczkiem po czym wyłączamy płomień. Wlewamy rozbełtaną masę jajeczno serową do makaronu i mieszamy.W tym momencie ser ładnie się stopi i połączy ze scinającym się jajkiem sprawiając, że każda nitka makaronu będzie obtoczona w sosie.Jeśli potrawa wyjdzie zbyt płynna włączamy na moment płomień i mieszając zagęszczamy do uzyskania pożądanego efektu. Przekładamy mocno gorące na talerze, posypujemy lekko serem i pieprzem i cieszymy się smakiem najbardziej prostego, najbardziej klasycznego i jednego z pyszniejszych spaghetti.Incoming search terms: