ßßß Cookit - przepis na Makaron Carbonara

Makaron Carbonara

nazwa

Wykonanie

Większość osób w Polsce, sądzi, że carbonara to sos, składający się ze śmietany, żółtek i boczku.
W rzeczywistości śmietana stanowi Polski dodatek, ponieważ prawdziwa włoska wersja składa się jedynie boczku i jajek.
Ja przygotowałam makaron według przepisu z Kwestii Smaku i muszę przyznać, że jestem zachwycona efektem. Danie robi się w chwilę, a w smaku jest po prostu przepyszne.
Carbonara
Składniki na 2 porcje:
100g wędzonego boczku
2 jajka
spora garść posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
około 150g makaronu (u mnie penne bezglutenowe)
spora garść tartego, twardego sera (np. parmezanu, lub pecorino)
oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku
Boczek i drobno posiekany czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie,przez jakieś 2 minuty, aż boczek się trochę wytopi. Dorzucamy natkę pietruszki i smażymy przez kilka sekund.
Makaron gotujemy al dente. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem.
Na patelnię z boczkiem i natką wlewamy kilka łyżek wody w makaronu, oraz makaron, także tarty ser. Gdy połączy się ze boczkiem i natką zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy jajka. Mieszamy, aż pod wpływem ciepła utworzą kremowy sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
I gotowe!
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2015/08/makaron-carbonara.html