Wykonanie
Większość osób w Polsce, sądzi, że carbonara to sos, składający się ze
śmietany,
żółtek i
boczku.W rzeczywistości
śmietana stanowi Polski dodatek, ponieważ prawdziwa włoska wersja składa się jedynie
boczku i
jajek.Ja przygotowałam
makaron według przepisu z Kwestii Smaku i muszę przyznać, że jestem zachwycona efektem. Danie robi się w chwilę, a w smaku jest po prostu przepyszne.Carbonara
Składniki na 2 porcje:100g
wędzonego boczku2
jajkaspora garść posiekanej
natki pietruszkiząbek
czosnkuokoło 150g
makaronu (u mnie penne bezglutenowe)spora garść tartego,
twardego sera (np.
parmezanu, lub pecorino)
oliwa do smażenia
sól,
pieprz do smaku
Boczek i drobno posiekany
czosnek podsmażamy na rozgrzanej
oliwie,przez jakieś 2 minuty, aż
boczek się trochę wytopi. Dorzucamy
natkę pietruszki i smażymy przez kilka sekund.
Makaron gotujemy al dente.
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem.Na patelnię z
boczkiem i
natką wlewamy kilka łyżek
wody w
makaronu, oraz
makaron, także tarty
ser. Gdy połączy się ze
boczkiem i
natką zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy
jajka. Mieszamy, aż pod wpływem ciepła utworzą kremowy sos. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.I gotowe!Smacznego!