Wykonanie
Kocham proste i szybkie dania.Czas przygotowania to w zasadzie czas gotowania
makaronu, a
potem następuje już tylko cudowne zadowolenie:)Świat bez
makaronu nie byłby taki piękny!250 g
makaronu350 g liści
świeżego szpinaku (może być też mrożony)5 ząbków
czosnku2 garście
pomidorków koktajlowychgrubo mielony
czarny pieprzsólgałka muszkatowłowałyżka
oliwyłyżka
masłakilka lisków
bazylii, starty
parmezan i
oliwa extra virgin (do podania-opcjonalnie)
Ugotuj
makaron wg przepisu na opakowaniu (ja gotuję al dente).W międzyczasie przygotuj
szpinak: liście umyj i delikatnie osusz. Na dużej patelni rozgrzej
oliwę, dodaj
masło, a następnie
szpinak. Podsmażaj wszystko przez kilka minut, często mieszając.
Czosnek obierz i posiekaj na cieniutkie plasterki, dorzuć do
szpinaku. Całosć dopraw
gałką muszkatołową,
solą oraz
pieprzem.
Pomidorki przetnij na pół. Ugotowany
makaron wraz z
pomidorkami dodaj do
szpinaku, podsmażaj wszystko jeszcze przez chwilę.
Podawaj na ciepło, lekko skropione
oliwą, posypane
parmezanem i przyozdobione
bazylią (opcjonalnie) lub na zimno, w formie sałatki.Smacznego!