Może zostało Wam jeszcze trochę dyni? :-)Dziś proponuję bardzo smaczną, zdrową i rozgrzewającą zupę. Najbardziej lubię ją z tostami posmarowanymi masłemczosnkowym, polecam :-)Składniki:ok. 3 szkl. miąższu z dyni2 marchewki2 cebulebiała część pora3 ziemniaki1 szkl. mleka kokosowego z puszki3 ząbki czosnku1 łyżeczka curryszczypta imbiru i startej gałki muszkatołowej1 kostka rosołowasól, pieprz do smakuoliwa z oliwekWykonanie:Na rozgrzanej oliwie w garnku zeszklić pokrojoną cebulę, por i czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Chwile wszystko razem poddusić, po czym zalać woda w ilości takiej, żeby nam dobrze wszystko przykryło i nie przypalało się. Dodać kostkę rosołową i pozostałe przyprawy. Gotować, aż do miękkości warzyw.Następnie dodać miąższ z dyni i dalej chwilę gotować.Odstawić zupę z ognia i zmiksować na krem za pomocą blendera. Dodać mleko kokosowe i zagotować.Zupę podawać z grzankami, tostami lub chrupkim pieczywem.Smacznego :-)