ßßß Cookit - przepis na Zupa z pora i ziemniaków

Zupa z pora i ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Hmmm nie pamiętam kiedy ostatnio gotowałam jakąś zupę. W ostatnim czasie, królowały u Nas dania główne. Stęskniłam się za lekkimi kremami o wyrazistych smakach. Najbardziej tęsknię za kremem z pomidorów, takich prawdziwych rosnących na wiejskim polu w pełnym słońcu. Pyyyychaaa! No ale zanim pomidory wyrosną, korzystam z tego co jest obecnie dostępne:) Pierwszy raz robiłam tę zupę w tamtym roku i jak dziś pamiętam odwiedziny jednego z kolegów M., któremu tak posmakowała, że wyjadł mi całą;) A, że przyrządza się ją tak szybko, będzie na moim stole zdecydowanie częściej. Kilka składników, które są wszędzie dostępne oraz szybki czas przygotowania powinny skusić do wypróbowania tego przepisu:)
Składniki:
przepis na 4-6 porcji
dwa średniej wielkości pory
dwie cebule
3 średnie marchewki
3 ząbki czosnku
5 większych ziemniaków
dwie drobiowe kostki rosołowe
nasiona kminu (może być również mielony)
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrójcie marchewki w 1 cm plasterki a cebulę w sporą kostkę. Pory przekrójcie na pół i opłuczcie pod bieżącą wodą. Pokrójcie na kawałki wielkości pozostałych warzyw. Czosnek posiekajcie na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzejcie oliwę, wrzućcie pokrojone warzywa i duście pod uchyloną pokrywką przez ok 10 minut aż marchewki lekko zmiękną.
Obierzcie i pokrójcie w spore kawałki ziemniaki. Dorzućcie do podduszonych warzyw razem z kostkami rosołowymi. Wlejcie ok 700 ml gorącej wody.
Zagotujcie, zmniejszcie gaz i gotujcie na małym ogniu przez 10 minut. Całość zmiksujcie, przetrzyjcie przez sito w celu uzyskania gładkiej konsystencji i doprawcie do smaku solą, pieprzem i kminem. Ja podałam z jogurtem i oliwą aromatyzowaną chilli. Wy podajcie jak lubicie:)
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2012/04/zupa-z-pora-i-zmieniakow.html