Wykonanie
Hmmm nie pamiętam kiedy ostatnio gotowałam jakąś zupę. W ostatnim czasie, królowały u Nas dania główne. Stęskniłam się za lekkimi kremami o wyrazistych smakach. Najbardziej tęsknię za kremem z
pomidorów, takich prawdziwych rosnących na wiejskim
polu w pełnym słońcu. Pyyyychaaa! No ale zanim
pomidory wyrosną, korzystam z tego co jest obecnie dostępne:) Pierwszy raz robiłam tę zupę w tamtym roku i jak dziś pamiętam odwiedziny jednego z kolegów M., któremu tak posmakowała, że wyjadł mi całą;) A, że przyrządza się ją tak szybko, będzie na moim
stole zdecydowanie częściej. Kilka składników, które są wszędzie dostępne oraz szybki czas przygotowania powinny skusić do wypróbowania tego przepisu:)
Składniki:przepis na 4-6 porcjidwa średniej wielkości
porydwie
cebule3 średnie
marchewki3 ząbki
czosnku5 większych
ziemniakówdwie drobiowe
kostki rosołowenasiona
kminu (może być również mielony)2 łyżki
oliwysól,
pieprzPrzygotowanie:Pokrójcie
marchewki w 1 cm plasterki a
cebulę w sporą kostkę.
Pory przekrójcie na pół i opłuczcie pod bieżącą
wodą. Pokrójcie na kawałki wielkości pozostałych warzyw.
Czosnek posiekajcie na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzejcie
oliwę, wrzućcie pokrojone warzywa i duście pod uchyloną pokrywką przez ok 10 minut aż
marchewki lekko zmiękną.
Obierzcie i pokrójcie w spore kawałki
ziemniaki. Dorzućcie do podduszonych warzyw razem z kostkami rosołowymi. Wlejcie ok 700 ml gorącej
wody.
Zagotujcie, zmniejszcie gaz i gotujcie na małym ogniu przez 10 minut. Całość zmiksujcie, przetrzyjcie przez sito w celu uzyskania gładkiej konsystencji i doprawcie do smaku
solą,
pieprzem i
kminem. Ja podałam z
jogurtem i
oliwą aromatyzowaną
chilli. Wy podajcie jak lubicie:)