Wykonanie
«
Żołądki drobiowe w
sosie musztardowo-
chrzanowymTarg
Śniadaniowy na Natolinie »Udało się zrobić burgery od A do Z. Przyznam, że są bardzo smaczne i chyba częściej
będę preferować domowe, niż te kupowane na
mieście. Tutaj przede wszystkim mamy gwarancję, że nie zaszkodzą, bo przecież wiemy co wkładamy do
bułkiKoszt jednego burgera to kilka złotych. Tutaj w ulepszonej wersji klasycznej.

Bułeczki– szklanka
mleka– 2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego
masła– 1,5 łyżki
cukru– łyżeczka
soli– łyżeczka
drożdży–
jajko– 3 szklanki
mąki–
sezam–
żółtko– łyżka
mlekaZ
bułkami nie chciałam ryzykować i robić eksperymentów, posiliłam się przepisem z White
Plate, jednak zamiast
wody i
mleka w proszku użyłam
mleka.
Mleko,
cukier,
masło i
drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy
sól,
jajko i szklankę
mąki – wyrabiamy na gładką masę; można użyć trzepaczki bądź miksera. Następnie dodajemy pozostałą
mąkę, delikatnie mieszamy, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i nie będzie przyklejało się do rąk. Odstawiamy na 45 minut pod ściereczką do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (wyjdzie nam około 8). Wykładamy je na blaszce i każdą delikatnie dociskamy, aby się spłaszczyła, po czym odstawiamy na kolejne 45 minut. Następnie bułeczki smarujemy
żółtkiem rozmieszanym z łyżką
mleka i posypujemy
sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180-200 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.Gwarancją dobrych bułeczek zawsze jest ich dokładne wyrobienie

Kotlety– 0,5 kg
mięsa wieprzowo-wołowego– posiekana drobno mała
cebulka– 2 łyżki
sosu sojowego– 2 łyżki
jogurtu naturalnego – ponoć są delikatniejsze– posiekany drobno ząbek
czosnku–
żółtko–
sól i
pieprzWszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy kotlety. Grillujemy w piekarniku na funkcji grill, chociaż można też wysmażyć na patelni. Jeżeli się dobrze zrumienią, oznacza, że są gotowe.

Dodatki–
sałata–
bekon – podsmażony na patelni– plaster
sera Gouda–
pomidor–
cebula– sos (łyżka
musztardy,
majonezu,
ketchupu i pół łyżeczki sosu pikantnego
chilli)

Podajemy z
piwem! Jak rozpusta to na całego!Smaczego