ßßß
Bułki do hamburgerów lub hot-dogów/ 12 sztuk/Zaczyn340g mąki pszennej (u mnie typ 450, może być wyższy)15g drożdży świeżych340g ciepłego mleka (35-38C)1 łyżka cukruDrożdże rozrabiamy z mlekiem, cukrem i 3 łyżkami mąki. Zostawiamy na 5-10 minut, by podrosły. Następnie mieszamy z resztą mąki mieszamy. Zakrywamy miskę folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aż zaczyn potroi swoją objętość (ja owinęłam dodatkowo kocem i zaczyn podrósł w ciągu godziny. Jeśli mamy zimniej to może rosnąć nawet 2 godziny).Ciasto właściwe215 g pszennej mąki (typ jak wyżej)1 łyżeczka soli3 łyżki cukru (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)2 żółtka5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego1 jajko do posmarowania bułek, rozmieszanesezam do posypania bułek
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ bułki muszą być mocno 'dotlenione'. (przyznam, ze ja wyrabiałam ok. 15 minut ręcznie, na blacie i bułeczki świetnie wyrosły).Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-1 , 5 godziny).Wyjmujemy ciasto na blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1 . 5 cm i kroimy na 12 mniejszych prostokątów.Formujemy dobrze naciągnięte bułki (tutaj można zobaczyć jak prawidłowo formować bułki) i układamy je w odległości około 5cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 0,5- 1 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamowym.Pieczemy przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze.*jeśli chcemy zrobić bułki do hot-dogów, to postępujemy dokładnie tak samo, tylko, że formujemy podłużne, a nie okrągłe bułki.
/na podstawie przepisu Pascala, z moimi zmianami/500 g mięsa mielonego wieprzowego8 ogórków korniszonów1 biała cebula (mała)sól, pieprz2 łyżki ketchupu2 łyżki musztardy2 łyżki sosu sojowego2 żółtka (jeśli mięso się rozpada na patelni podczas smażenia, to należy dodać więcej jaj, np. pozostałe białko)olej do smażeniaOgórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki. Z mięsa lepić kulki, spłaszczyć je (kotlet powinien być wielkości bułki do hamburgera). Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony (na niezbyt dużym ogniu, tak by w środku kotlety były dosmażone). Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.dodatki:pomidorysałatacebula (można pominąć)korniszony2 -3 plastry żółtego seraketchup, majonez lub musztardaBułki rozkrawamy na pół. Posypujemy startym na tarce serem i wkładamy na chwilę do piekarnika, aż ser się rozpuści (można również włożyć do mikrofalówki lub zarumienić suche bułki na patelni i dopiero później posypać serem). Na bułkę układamy kotleta, sałatę, plastry pomidora, korniszony (jeśli lubimy to także cebulę). Smarujemy ketchupem lub majonezem/musztardą. Zjadamy ze smakiem.
Bułki wypieczone w ramach "wypiekania na śniadanie" zobaczcie również u: Dobrawy, Wiosenki, Małych Kulinariów, Łucji, Agaty, Magdy, Izy, Bernadetty, Gosi, Marzeny .