ßßß
Składniki na bułki:- 50 g drożdży- łyżka cukru- 250 ml mleka- łyżka soli- około 500 g mąki pszennej- łyżka mleka do posmarowania bułek- łyżka sezamu do posypania bułek- łyżka oleju do posmarowania ciasta przed wyrastaniemSkładniki na kotlety:- 500 g mięsa mielonego wołowego- 3 łyżki sosu sojowego- 3 łyżki sosu barbecue- sól, pieprz- 1 cebula- łyżka olejuDodatkowo:- 2 łyżki majonezu- pomidor- cebula- ser żółty- ketchup, musztarda, sos czosnkowyPrzygotowanie:Drożdże zasypać cukrem i poczekać do rozpuszczenia. Zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i dodać do drożdży. Zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Kulę ciasta posmarować olejem i umieścić w misce do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Powstaną 3 bardzo duże bułki - takie lubimy :) Z każdej części uformować bułkę, mocno ją spłaszczyć, aby za bardzo nie wyrosła. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - ja dodatkowo smaruję wierzch papieru olejem, gdyż kilka razy bułki przywarły do papieru. Pozostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie posmarować wierzch bułek mlekiem, posypać sezamem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.Cebulę pokroić bardzo drobniutko. Dodać do mięsa mielonego. Mięso przyprawić sosami, solą i pieprzem. Podzielić na 3 części (powstaną spore kotlety). Każdą część mięsa uformować w kulę, posmarować olejem i spłaszczyć na kawałku papieru do pieczenia. Kotlety trzeba dość mocno spłaszczyć, gdyż po usmażeniu nieco zmaleją. Każdy kotlet za pomocą papieru przenosić na patelnię. Zdjąć papier i smażyć z obydwu stron.Bułki przekroić, każdą część posmarować majonezem. Na jedną część położyć kotleta. Posmarować musztardą. Położyć plastry sera, pomidora oraz cebuli. Polać ketchupem i sosem czosnkowym, przykryć górną częścią bułki. Gotowe hamburgery podgrzać w piekarniku przed podaniem, aby delikatnie rozpuścił się ser.


