Wykonanie
Czasem trzeba jakoś wykorzystać
mielone mięso, oto idealny sposób. Rzadko jadam
pieczywo, ale takiemu hamburgerowi nie jestem w stanie odmówić.Na 4 duże
bułki potrzebujesz:- 390g
mąki pszennej- 200ml gorącej
wody- 14g
drożdży- łyżeczki
soli i łyzeczki
cukru- odrobiny
olejuMąkę zalej gorącą
wodą, zamieszaj, dodaj
sól i
cukier, zamieszaj, dodaj
drożdże i dokładnie wyrób ciasto, powinno być zwarte i nie kruszyć się. Uformuj kulkę z ciasta, posmaruj ją
olejem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by w spokoju wyrosło. Później uformuj z niego 4 płaskie
bułki (nieco urosną w czasie pieczenia) i ułóż na papierze do pieczenia.Wstaw
bułki do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, na dnie piekarnika umieść naczynie z
wodą, która wyparuje w czasie pieczenia. Piecz przez 20 minut bez termoobiegu. Po wyjęciu zawiń
bułki w ręcznik i pozwól im ostygnąć. Przekrój każdą na 2 części.
Potrzebujesz też:- 500g
mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub wołowego)- łyżeczki
musztardy- 1
jajka- 4
krakersów(mogą być
herbatniki)- łyżeczki
soli i łyżeczki
pieprzu- małej
cebuli- łyżki
oliwy-
sałaty,
pomidorów i cienko pokrojonej
cebuli do przybrania-
ketchupu i
majonezuMielone mięso przypraw, dodaj do niego
jajko,
oliwę i
musztardę.
Cebulkę drobno pokrój,
krakersy pokrusz na małe kawałki, dodaj składniki do
mięsa i dokładnie je wymieszaj. Jeśli masz czas, możesz odstawić
mięso do lodówki, by się przegryzło, jeśli nie masz czasu, uformuj z niego płaskie kotlety maksymalnie o 2cm grubości. Smaż na
oleju po 5 minut z każdej strony.Teraz możesz "montować" hamburgery, kolejność składników jest oczywiści dowolna, ważne, by nie żałować sosu zrobionego z wymieszanego
ketchupu i
majonezu. Hamburgery najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.Smacznego!!!