ßßß Cookit - przepis na Zupa meksykańska z quinoa

Zupa meksykańska z quinoa

nazwa

Wykonanie

Co prawda to już nie pora na zupy, bynajmniej u nas, gdy lato w pełni, ale chciałam dodać ten przepis do akcji “ Hola mexico “,która właśnie się zbliża ku końcowi. Zupa jest bardzo smaczna, ostra nie do przesady, a kukurydziane chipsy działają jak magnes na moje dzieci. Muszę się przyznać, że też je bardzo lubię. Zupa jest dosyć gęsta, więc można sobie moczyć chipsy w zupie i długo się nią delektować.
Zupa zawiera mnóstwo warzyw oraz quinoa, czyli komosę ryżową . To bardzo pożywne, bezglutenowe ziarno, bogate w białko i minerały. Bardzo często używam quinoa zarówno białą jak i czerwoną. Do meksyka ń skiej zupy wrzuciłam białą quinoa .
Przepis na zupę meksykańską (10 porcji)
Składniki:
2 dl quinoa
2 marchewki
200 g białej kapusty, poszatkowanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
50 g selera
3 łodygi selera naciowego
1 ½ litra bulionu z kurczaka
1 puszka pomidorów, krojonych
1 łyżka przecieru pomidorowego
sok z 1 cytryny
1 czerwone chilli
2 dl mrożonej kukurydzy
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
szczypta chili w proszku
szczypta pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka papryki
Wykonanie:
Obierz wszystkie warzywa i pokrój w kostkę. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dodaj kapustę i kukurydzę, a następnie pomidory i rosół.
Dopraw zupę solą i przyprawami.
Dodaj sok z cytryny, quinoa i gotuj zupę 20 minut.
Posyp gotową zupę posiekaną natką pietruszki.
Do meksykańskiej zupy podaję kukurydziane chipsy .
Polecane przepisy
Serowa tarta z boczkiem quiche lorraine
Super szybki woke z łososiem i krewetkami
Tarta z kurczakiem brokułami i pieczarkami
Bardzo wilgotne ciasto owocowe
No wreszcie karpatka!
Źródło:http://codojedzenia.pl/zupa-meksykanska-z-quinoa