Wykonanie

Bardzo lubię
ryby, w każdej możliwej postaci, w tym również taką potrawę jak zupa rybna. Zwłaszcza, jeżeli jest to zupa na wywarze z łbów
łososia. Przygotowywałem tę zupę, już w różnych odsłonach, ale najbardziej przypadł mi do gustu, przepis z dodatkiem
pomidorów (
przecieru pomidorowego) i właśnie tę propozycję dziś przedstawiam. Zupa rybna, co nie trzeba chyba dodawać, jest dość specyficzna w smaku i także...zapachu. Dlatego należy przypuszczać, że nie wszyscy
pałają wielką ochotą, do jej próbowania. Pozostaje mi jedynie zachęcić tych, którzy jeszcze nigdy nie jedli zupy
rybnej, by choć raz zmierzyli się z tym na prawdę oryginalnym i apetycznym smakiem. Na koniec dodam, że zupę
rybną można przygotować na bazie różnych ryb, pewnie im więcej gatunków, tym różnorodniejszy i ciekawszy można uzyskać smak (choćby słynna zupa marsylska), ale ja
póki co pozostaję przy swoim prostym przepisie z łbami
łososia.Składniki:*
ryby (łby
łososia 4-6 sztuk, w zależności od wielkości)* warzywa (
włoszczyzna: 2 duże marchwie, 2
pietruszki,
por, połowa
selera)*
pomidory (krojone, puszka 400g)*
przecier pomidorowy (2-3 łyżki)*
liść laurowy (3-4 listki)*
ziele angielskie ( kilka ziaren)*
pieprz (kilkanaście ziaren)*
kolendra (szczypta ziaren)*
sól (1-2 łyżeczek)*
papryka w proszku (słodka, pół łyżeczki)*
czosnek (kilka ząbków)*
cebula (nie duża)*
papryczka chilli (strączek, oczywiście o ilości decydujemy indywidualnie)*
woda (3 litry)*
natka pietruszki*
cytryna (1/2)*
masło (2 - 3 łyżki)*
oliwa z oliwek (2-3 łyżki)Przygotowanie:

Na rozgrzane
masło (dodajemy
oliwę) wrzucamy do garnka, ząbki
czosnku (koniecznie w łupinach, jest bardziej intensywny w smaku), przekrojoną na pół
cebulę,
papryczkę chilli, warzywa oraz
liść laurowy,
pieprz,
ziele angielskie i
kolendrę. Wszystko opiekamy mieszając drewnianą łyżką. Oczywiście należy uważać, aby nie przypalił się
czosnek. Całość zalewamy
wodą. Ilość
wody zależy od wielkości łbów,
woda powinna zakrywać
rybę.

Wkładamy do garnka, łby
łososia, dodajemy
sól. Gotujemy na małym ogniu 1,5 - 2 godzin, w tym wypadku pośpiech nie jest wskazany. Aby zupa była klarowna i w pełni aromatyczna, wymaga długiego gotowania.
Wywar z ryby przelewamy przez durszlak do drugiego garnka.Odlewamy nieco czystego
wywaru do małego rondla, dodajemy pokrojone
pomidory i
przecier pomidorowy, miksujemy blenderem. Przelewamy ponownie do reszty
wywaru. Gotujemy na bardzo małym ogniu (około 10 minut). W tym czasie obieramy łby
łososia, pozostawione na durszlaku, oddzielając
mięso, które przekładamy do gotującej się zupy. Na koniec tuż przed podaniem dodajemy do smaku
paprykę w proszku, i
natkę pietruszki. Możemy ewentualnie dodać
sok z cytryny.

Podajemy z
makaronem.Smacznego.