Wykonanie
Byłam o krok od ugotowania tradycyjnej zupy krem z dyni, kiedy akurat w TV Karol Okrasa podkręcił kapuśniak
dynią. Jedno spojrzenie na
męża, czy gotujemy taką zupę i od razu było wiadomo, co będzie na obiad :)Składniki:ćwiartka
kurczaka700 g
kwaszonej kapusty700 g upieczonej dyni2-3
pomidory malinowe2
marchewki2
pietruszkipół
selera2
cebule2 ząbki
czosnkunatka pietruszkiłyżka
estragonułyżka słodkiej mielonej
paprykiostra papryka wg upodobań
sól,
pieprzDo 4 litrów
wody wrzuciłam
kurczaka,
marchewkę,
pietruszkę korzeń i
natkę,
selera, posiekane
cebule i
czosnek. Gotowałam 1,5 godziny. Po tym czasie dodałam
dynię pokrojoną w kostkę. Na niewielkiej ilości
oleju podsmażyłam pokrojoną
kapustę kwaszoną z
papryką słodką, ostrą i
estragonem. Kiedy
kapusta się przesmażyła, dodałam
pomidory pokrojone w kostkę i smażyłam, aż się rozpadły. Gotowe dodałam do zupy. Osoliłam i opieprzyłam do smaku. Z
kurczaka oddzieliłam
mięso i dodałam je do zupy. Gotowe!