Wykonanie
Wybraliśmy się z mężem do marketu po składniki na zupę ze świeżych
pomidorów. Jednak kiedy zobaczyliśmy na dziale warzywnym przepiękne,
pomarańczowe dynie, od razu postanowiliśmy zrobić zupę
dyniową. Wyszła przepyszna!Czego będziemy potrzebowali?2 , 5 kg dyni1 ćwiartkę
kurczaka2 kości wieprzowe2
marchewki1 duża
pietruszka2 duże
cebule1
selerpęczek
natki pietruszki3 duże ząbki
czosnkuchilli według upodobań ostrości1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej
papryki1/3 łyżeczki
imbiru1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej200 g
startego sera gouda100 ml
śmietany 30%Do 3 litrów zimnej
wody wrzuciłam
udko kurczaka i kości wieprzowe. Kiedy
woda się zagotowała, zszumowałam i wrzuciłam
marchewki,
cebule,
pietruszkę,
selera i
natkę pietruszki. Gotowałam półtorej godziny.W międzyczasie mąż obrał i pokroił w kostkę
dynię. Delikatnie
skropiłam dynię olejem rzepakowym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Dzięki podpieczeniu
dynia nabrała fantastycznego aromatu.Podpieczoną
dynię dodałam do zupy razem z wyciśniętym
czosnkiem, harissą, mieloną
słodką papryką,
imbirem i łyżeczką
gałki muszkatołowej. Kiedy
dynia była miękka, wyjęłam z zupy
mięso,
pietruszkę,
selera i
natkę pietruszki. Pozostawienie
marchewki i
cebuli doda zupie pysznej słodkości. Zblendowałam na gładką konsystencję. Do gorącej zupy dodałam
ser gouda i
śmietanę. Kiedy
ser się rozpuścił, osoliłam do smaku. Gotową zupę można przyozdobić
płatkami migdałów podprażonymi na suchej patelni i mielonym
chilli.