ßßß
Ryba po greckuSkładniki:5 porcji500 g fileta z dorsza4 szalotki3 ząbki czosnku1 doniczka świeżej kolendry2 łyżki natki pietruszki1 mała czerwona papryka2 marchewki2 pasternaki1 czerwona chili3 ziarna angielskiego ziela2 liście lauroweszczypta zmielonego włoskiego kopru2 łyżki ryżowego octu3 łyżki oleju2 łyżki pomidorowego przecieru1 łyżka muscovado cukrusól i pieprz do smakuolej do smażeniaWykonanie:Podziel rybę na mniejsze kawałki. Posól, przypraw pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju. Obierz marchew i pasternak i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oczyść paprykę i chili z nasion i pokrój w cienkie paski. Pokrój szalotki w krążki i posiekaj czosnek. Podsmaż najpierw szalotki z czosnkiem i chili na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną kolendrę i pietruszkę, przyprawy, cukier, ocet, pomidorowy przecier i laurowe liście. Smaż przez 2 minuty. Dodaj teraz marchew, pasternak i paprykę,dopraw solą i pieprzem wymieszaj i smaż pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Podlej wodą od czasu do czasu. Kiedy warzywa są już miękkie podziel je na dwie porcje. Na patelni rozprowadź pierwszą porcję warzyw, następnie ułóż porcje usmażonego dorsza i zakończ porcją warzyw. Podgrzej wszystko razem przez 10 minut na kuchni lub w piekarniku.Polecane przepisyŚledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparamiCzyżby już świątecznie…Pieczony indyk z nadzieniemNakleilam osiemdziesiat a Wy?Dorsz zapiekany ze szparagami i rzodkiewkami