Wykonanie
Ostatni tydzień przed świętami. Muszę przyznać, że nie należę do osób, które przyrządzają świąteczne specjały na ostatni dzień ale w tym roku chyba tak będzie. Święta i koniec roku, a ja gonię ze wszystkim jak nigdy dotąd, na nogach od szóstej rano, a idę spać prawie o dwunastej.Nie wiem jak Wy, ale u nas w domu zawsze robimy na święta
rybę po grecku.
Rybę po grecku lubię i na ciepło i na zimno, a Wy jaką lubicie? Dzisiaj więc przepis na
rybę po grecku z
kolendrą, włoskim
koprem i
chili, a wszystko to pięknie zapieczone na mojej nowej granitowej patelni . Użyłam
filety z dorsza ale do
ryby po grecku można użyć również
szczupaka. Moja mama używa
konserwowej papryki, a ja w tym przepisie użyłam świeżej
papryki. Aby trochę zakwasić
rybę dodałam
ryżowego octu.
Ryba po greckuSkładniki:5 porcji500 g
fileta z dorsza4
szalotki3 ząbki
czosnku1 doniczka świeżej
kolendry2 łyżki
natki pietruszki1 mała
czerwona papryka2
marchewki2
pasternaki1 czerwona
chili3 ziarna
angielskiego ziela2
liście lauroweszczypta zmielonego włoskiego
kopru2 łyżki
ryżowego octu3 łyżki
oleju2 łyżki
pomidorowego przecieru1 łyżka muscovado
cukrusól i
pieprz do smaku
olej do smażeniaWykonanie:Podziel
rybę na mniejsze kawałki.
Posól, przypraw
pieprzem i usmaż na rozgrzanym
oleju. Obierz
marchew i
pasternak i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oczyść
paprykę i
chili z nasion i pokrój w cienkie paski. Pokrój
szalotki w krążki i posiekaj
czosnek. Podsmaż najpierw
szalotki z
czosnkiem i
chili na rozgrzanym
oleju. Dodaj posiekaną
kolendrę i
pietruszkę,
przyprawy,
cukier,
ocet,
pomidorowy przecier i
laurowe liście. Smaż przez 2 minuty. Dodaj teraz
marchew,
pasternak i
paprykę,dopraw
solą i
pieprzem wymieszaj i smaż pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Podlej
wodą od czasu do czasu. Kiedy warzywa są już miękkie podziel je na dwie porcje. Na patelni rozprowadź pierwszą porcję warzyw, następnie ułóż porcje usmażonego
dorsza i zakończ porcją warzyw. Podgrzej wszystko razem przez 10 minut na kuchni lub w piekarniku.Polecane przepisy
Śledzie śródziemnomorskie z
oliwkami i
kaparamiCzyżby już świątecznie…
Pieczony indyk z nadzieniemNakleilam osiemdziesiat a Wy?
Dorsz zapiekany ze
szparagami i
rzodkiewkami