ßßß


Składniki:3 kg młodej cukinii1/2 kg marchewki1/2 kg cebuli1 kg czerwonej papryki4 łyżki soli1 łyżka oleju na każdy słoik ( ja pominęłam )Wykonanie:Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, s olimy 3 łyżkami soli i odstawiamy na 2-3 godziny. Cebulę kroimy w piórka, zasypujemy 1 łyżką soli i także odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie warzywa odsączamy i łączymy razem. Dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojoną paprykę .Zalewa :1,5 szklanka octu 10%2 szklanka cukru1 łyżeczka ziela angielskiego3 łyżeczki białej gorczycy1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego chillipo 1 listku laurowym na każdy słoik1 łyżeczka pieprzu ziarnistego1 łyżeczka kolendry w ziarnachWykonanie:Z podanych składników zagotowujemy w garnku zalewę. Gdy cukier się rozpuści dodajemy przyprawy . Gorącą zalewą zalewamy warzywa i odstawiamy na kolejne 3 godziny. Następnie przekładamy sałatkę do wcześniej wyparzonych słoików razem z zalewą. Do każdego słoika wkładamy po 1 listku laurowym i nalewamy po 1 łyżce oleju. Mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 20-30 minut .Smacznego!