ßßß
W prezencie od Oli dostałam również 3 dorodne cukinie. Jak nic zrobię przetwory - pomyślałam. Zaczęłam szukać przepisu i znalazłam:Składniki:3 kg cukinii kolorowej5 łyżek soli0,5 kg cebuli0,5 kg marchwi1 kg paprykiSkładniki na zalewę:1 szklanka octu1 szklanka cukru1 łyżeczka ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego chili*3 łyżeczki białej gorczycy1 łyżeczka pieprzu ziarnistego1 łyżeczka kolendry ziarnistejkilka liści laurowych - po 1 na słoikolej - po 1 łyżce na słoikCukinie umyć, nie obierać! Przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w cienkie plasterki (jak mamy małe cukinie to wystarczy przekroić na pół). Posypać 3 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny.Cebule obrać, pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami soli i również odstawić na 2-3 godziny.Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.Cukinie odcedzić, dodać odciśniętą cebulę, marchewkę i paprykę.ZalewaOcet zagotować, dodać cukier, dołożyć przyprawy (ziele angielskie, chili*, białą gorczycę, pieprz ziarnisty, kolendrę w ziarnach), zagotować. Gorącym płynem zalać sałatkę, wymieszać, odstawić na 3 godziny.Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików i do każdego dodać po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju.Pasteryzować 10 min. od zagotowania wody.* Zamiast mielonej chili można dodać 1- 2 świeże papryczki chili, należy je wcześniej drobno pokroić i dodać do cukinii wraz z pozostałymi warzywami.Smacznego :)Źródło przepisu: allrecipes - AnnaGóska