Wykonanie
Oboje zakochaliśmy się w tym przepisie (dostałam o rodziców, a oni od swoich znajomych) a właściwie
keczupie, który powstał. Jest lekko pikantny (zawsze możecie użyć mniej
papryczek chilli), aromatyczny, bardzo
pomidorowy i można go stosować do wielu dań. Nasz już prawie zniknął. Obdarowaliśmy małą buteleczką znajomych, którzy stwierdzili po chwili, że to jest fenomenalny smak - chciałoby się go wyjadać łyżką z garnka (podczas gotowania) a
potem ze słoiczków.
Do przygotowania Ljuticy potrzebujemy:- 3 kg
czerwonej papryki- 250 g
papryczek chilli- 10 ząbków
czosnku- 1 szklankę
octu- 1.5 szklanki
cukru- 1.5 szklanki
oleju- 2 łyżki
soli kamiennej- 3
liście laurowe- 3 ziarna
ziela angielskiego- 600g
przecieru pomidorowegoPapryki oczyścic z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę.
Czosnek obrać.W garnku, na odrobinie rozgrzanego tłuszczu, smażyć
papryki i
czosnek przez ok 15 - 20 minut (całość powinna być miękka).Po tym czasie dodać pozostałe składniki i smażyć przez 40 minut. Gorący
keczup przenosić do słoików, które od razu zakręcamy i stawiamy do góry dnem.Jestem ciekawa czy Wam ten przepis też przypadł do gustu.
Dajcie znać czy Wam smakował!