Wykonanie
Pizza
chipsy i hummus na ostroBezmięsnie również dzisiaj. Ostatnio piekłam
bułki ze
szpinakiem, więc wpadłam na pomysł upieczenia
spodów do pizzy jako pizza
chipsy. Takie pizza
chipsy to świetny dodatek do różnego rodzaju dipów czy kremowych sałatek. Niewiele potrzeba aby pizza
chipsy upiec, a można je doprawić na różne sposoby.
Zioła, grillowana
paprika,
chili czy
dymka to moje ulubione składniki, którymi zazwyczaj doprawiam moje pizza
chipsy.Pizza
chipsy to fajny dodatek do nabierania dipu, u mnie dzisiaj hummus na ostro. Lubicie hummus ? Ja bardzo, przyrządzam hummus często i za każdym razem staram go się jakoś “ udobrzyć “. Hummus to idealny dip, który pasuje niemalże do wszystkiego jak również zdrowe smarowidło na
chleb. Dzisiaj proponuję wersję na ostro z użyciem pieczonego jalapeno ale jeśli lubicie łagodny hummus to proponuję ten przepis na hummus .Hummus na ostro zawiera wszystko co lubię. Jest ostry, prawda, ale oczywiście każdy może dopasować przepis do swoich możliwości. Lubię jeść ostre potrawy. To tylko kwestia przyzwyczajenia. No jak myślicie ile jalapeno dodałam, jedno, dwa czy trzy jalapeno?

Pizza
chipsy i hummus na ostroSkładniki: na 4 porcje400 g
pszennej mąki10 g
drożdży200 ml
wody1 łyżeczka
soli5
suszone pomidory w
oleju, pokrojone w cienkie plasterki1
dymka, pokrojonaświeże
zioła, u mnie
bazylia,
oregano i
tymianek, grubo posiekane3 łyżki
oliwy do posmarowania

Rozpuść
drożdże w wodzie. Dodaj
mąkę. Zarób ciasto. Następnie dodaj
sól i zarób lekkie elastyczne ciasto. Pod koniec zarabiania dodaj resztę składników. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Podziel ciasto na 4 porcje. Rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 0,5 cm i podziel na małe trójkąty. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj
oliwą. Piecz pizza
chlebki w nagrzanym na 250ºC piekarniku przez 10-12 minut.Hummus na ostro z
chili1 puszka
ciecierzycy, 400 g1 małe
awokado1 – 3 zielone
chili, pieczone3 duże ząbki
czosnku, u mnie pieczone i bardzo dużegarść świeżej
kolendry2 łyżki tahini1 łyżeczka świeżo uprażonego i zgniecionego
kminu rzymskiegosok z jednej
limonki2 – 3 łyżki
oliwy
Upieczone jalapeno oczyść z pestek. Skórkę możesz zachować. Posiekaj
kolendrę, odcedź
ciecierzycę, obierz i pokrój
czosnek. Wszystkie składniki włącznie z
ciecierzycą, tahini i
oliwą zmiksuj w blenderze na jednolitą drobnoziarnistą masę. Jeśli hummus wciąż jest bardzo gęsty dodaj
wody lub więcej
oliwy. Dopraw hummus
sokiem z limonki,
solą i
pieprzem kajeńskim. Podaj razem z pizza
chipsami.Polecane przepisyHummus z
buraczkamiPrzepis na hummus z dyniHummus z
suszonymi pomidoramiHummus z pestek
dynii i
fasoli