Wykonanie
Aromatyczny hummus z tahini to
absolutny hit tego lata. Moi znajomi i rodzina, kiedy nas odwiedzają zawsze życzą sobie abym zrobiło to pyszne smarowidło. Robię zazwyczaj tradycyjny hummus z
ciecierzycy z dodatkiem tahini i świeżej
kolendry. Hummus z
ciecierzycy należy do ulubionych ale można go urozmaicić na wiele sposobów.Kilka miesięcy temu zrobiłam hummus z
ciecierzycy z dodatkiem
buraczków. Hummus można również zrobić z
fasoli. Jak się domyślacie taki hummus z
fasoli też już robiła.

Składniki: na około ½ l hummus1 puszka gotowanej
ciecierzycy2 ząbki
czosnku, obrany i pokrojony2 czubate łyżki tahini2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki posiekanej świeżej
kolendry1 łyżeczka świeżo uprażonego i zgniecionego w moździerzu
kminu rzymskiego
sól do smaku1- 2 łyżki
wodyWykonanie:Wszystkie składniki na hummus zmiksuj. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodaj zimnej
wody. Dopraw hummus
solą i
kminem rzymskim.Polecane przepisyTapenade – francuskie czarne
masłoPyszny paprykarz z
makreląHummus z
buraczkamiHummus z pestek
dynii i
fasoliMuhammara dip z grillowanej
papryki i
włoskich orzechów