Lubicie hummus ? Prawda, że pyszne smarowidło do chleba czy dip do mięsa i warzyw? Straciłam głowę dla hummusu bardzo dawno temu…Dzisiaj zrobiłam hummus jak zwykle z ciecierzycy ale z dodatkiem buraczków. Użyłam tutaj buraczków marynowanych, więc hummus przygotowałam dosłownie w 5 minut.Składniki:200 ml ciecierzycy z puszki1 burak z octu, mały1 łyżeczka tahini1- 2 ząbek czosnkuoliwa z oliwek, wedle smaku i konsystencjisól i pieprz do smakuszczypta kminu rzymskiegoszczypta suszonego tymianku1 łyżeczka sezamuszczypta sumaku (perska przyprawa), opcjonalnieWykonanie:Zmiksuj ciecierzycę,buraka i czosnek na jednolitą masę. Podczas miksowania dodawaj oliwę. Hummus to dosyć gęsta pasta.Dopraw hummus przyprawami. Polej dobrą oliwą i posyp uprażonymi nasionami kminu i sesamu oraz tymiankiem. Ja również użyłam tutaj perskiej przyprawy sumak.Polecane przepisyMuhammara dip z grillowanej papryki i włoskich orzechówHummus z pestek dynii i fasoliDomowy majonezBaba ghanoush czyli jakie dodatki do grillaDip i chipsy tortilla