Wykonanie
Pewnie każda z Was
zajrzy tutaj z ciekawości, bo jak frytki mogą być dietetyczne ? Otóż mogą być, gdy nie są to frytki z
ziemniaków, a z dyni i nie są smażone na głębokim
oleju, a pieczone z dodatkiem
oliwy. Mimo, że frytki nie są z
ziemniaków to nie czujcie się oszukane !
Dynia nie ma zbyt wyrazistego smaku sama w sobie, ale pod wpływem pieczenia dzieje się z nią
magia...Konsystencja frytek z dyni jest taka sama jak z tych ziemniaczanych, smak baaardzo podobno, aczkolwiek bardziej słodki, a kaloryczność? O WIELE MNIEJ KALORII, a to chyba dla nas kobiet najwazniejsze ? : ) Takie
dyniowe frytki z powodzeniem mogą zastąpić wam dodatek
ziemniaków w domowym obiedzie, lub po prostu mogą być smaczną, zdrową przekąską bez uczucia, że grzeszymy : ). Zapraszam !Składniki na 1 większą porcję:0 , 5 kg dynidwie łyżki
oliwyszczypta
soliszczypta
pieprzuczosnek granulowany
papryka ostratymianek suszony
Dynie obieramy i kroimy na podłużne paski, jak najcieniej się da. Układamy je na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy
oliwą z oliwek i posypujemy
przyprawami. Rękoma obtaczamy frytki w tłuszczu i przyprawach, aby upewnić się, że żadna z frytek nie wyschnie podczas pieczenia.Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 min. W połowie pieczenia sprawdzamy frytki i przerzucamy je na drugą stronę.Podajemy od razu, gdyż
dyniowe frytki bardzo szybko stygną !Smacznego !